Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ministerul polonez al Apărării solicită creșterea efectivelor Forțelor Armate, din cauza amenințării rusești
Potrivit presei poloneze, ministrul apărării naționale, Mariusz Blaszczak, a propus creșterea semnificativă a efectivelor Forțelor Armate. Acesta și-a motivat propunerea prin necesitatea contracarării amenințării rusești, reprezentate, de exemplu, de exercițiul Vest-2021, care se va desfășura pe teritoriile Federației Ruse și Republicii Belarus, cu participarea unor militari din Kazahstan.
de  Ionel Copcea

Ministrul consideră că forțele actuale sunt insuficiente pentru asigurarea integrală a securității țării. Astfel, ar trebui ca efectivele armatei să crească la 250.000 de militari, iar cele ale Trupelor de Apărare Teritorială la 50.000 de militari.

În prezent, efectivele Forțelor Armate ale Poloniei sunt de 110-120 de mii de militari, iar cele ale Trupelor de Apărare Teritorială de aproximativ 20-30 de mii.

Ultima dată când armata poloneză a avut efective de 300.000 de militari a fost la începutul anilor 1990, fiind vorba despre moștenirea sovietică a Republicii Populare Polone. În același timp, ultima recrutare pentru serviciul militar obligatoriu a avut loc în Polonia la sfârșitul anului 2008, după care acesta a fost desființat, fiind considerat o expresie a totalitarismului.

Anterior, și vicepremierul polonez, Jaroslaw Kaczynski, s-a pronunțat pentru creșterea efectivelor armatei. Liderul partidului de guvernământ din Polonia, care este considerat conducătorul de facto al țării, a declarat că “Polonia se confruntă cu un număr tot mai mare de amenințări”. Ca urmare, este necesară modernizarea armatei și creșterea efectivelor acesteia, într-un timp scurt.

“Reînzestrarea și creșterea dimensiunilor armatei trebuie să devină o componentă importantă a aprofundării parteneriatului strategic dintre Polonia și SUA”, a declarat Kaczynski.

Potrivit precizărilor acestuia, în Seim (Parlamentul polonez) a fost depus deja un document referitor la modernizarea înzestrării și creșterea efectivelor armatei. În același timp, a fost aprobat un program pentru achiziționarea de tancuri Abrams și avioane de vânătoare F-35 din SUA. În opinia sa, acest lucru va reduse riscurile existente la granițele nordice și estice ale Poloniei, adică cu Regiunea Kaliningrad din Federația Rusă și cu Republica Belarus.

 

 

 

 

Ştiri Recomandate