Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ministrul israelian al apărării: În două luni Iranul ar putea deține capacitatea de a produce o armă nucleară
Ministrul israelian al apărării, Beni Gantz, a declarat ieri, 25 august, că Teheranul s-a apropiat semnificativ de momentul la care va fi în măsură să dezvolte o armă nucleară. Gantz a făcut aceste declarații în timp ce prim-ministrul Naftali Bennett vizitează Washingtonul pentru a discuta cu Joe Biden despre Iran, în cadrul primei sale vizite de stat în SUA în calitate de șef al guvernului israelian.
de  Cătălin Costea

"Iranul este la doar două luni distanță de achiziționarea materialelor necesare construirii armelor nucleare", a declarat Gantz în timpul unei întâlniri cu șefii misiunilor diplomatice străine de la Tel Aviv.

În același timp, pe 26 august se așteaptă ca premierul Naftali Bennett să prezinte la Washington un „plan alternativ” pentru a combate ambițiile nucleare ale Iranului, în locul celui stabilit anterior de administrația Biden pentru reînnoirea Planului Comun și Cuprinzător de Acțiune (JCPOA) privind programul nuclear din 2015 al Teheranului.

„Nu știm dacă regimul iranian va dori să semneze un acord și să revină la masa negocierilor. Prin urmare, comunitatea internațională trebuie să elaboreze un plan B viabil pentru a opri avansarea Iranului pe calea armelor nucleare, a declarat Gantz.

Potrivit acestuia, deși opțiunea dorită pentru a convinge Iranul să dezvolte focoase nucleare este cea diplomatică, Israelul nu exclude posibilitatea acțiunii militare împotriva Iranului, dacă va considera că este necesar.

"În final, scopul este să ajungem la un acord pe termen mai lung, mai puternic și mai larg decât cel anterior. [...] Programul nuclear iranian ar putea provoca o cursă a înarmărilor în regiune și în întreaga lume. [...] Statul Israel are mijloacele de acțiune (adecvate) și nu va ezita să o facă. Nu exclud posibilitatea ca Israelul să ia măsuri în viitor pentru a împiedica Iranul să devină un stat nuclear”, a avertizat Gantz.

Oficialul israelian a reamintit că Iranul se află în spatele atacului cu dronă din 29 iulie executat în Golful Oman asupra petrolierului Mercer Street, atac soldat cu decesul unui cetățean român și a unuia britanic.

"Conform estimărilor noastre, drona folosită pentru a ataca petrolierul civil Mercer Street a fost lansată de pe teritoriul iranian, iar operația a fost aprobată de conducerea iraniană", a precizat ministrul israelian al apărării, deși anterior oficiali americani au susținut că drona este fabricată în Iran, însă a fost lansată din Yemen.

 

Ştiri Recomandate