Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
NATO: Un avion rusesc Su-27 a încălcat spaţiul aerian al NATO (Foto)
Un avion militar rusesc a încălcat vineri spațiul aerian al NATO în timp ce încerca să intercepteze un bombardier B-52 al Forţelor Aeriene SUA care zboară în apropierea insulei daneze Bornholm, a declarat, luni, Alianța într-un comunicat de presă, catalogând incidentul o „încălcare gravă a dreptului internațional."
de  Cristian Soare

Un Su-27 al Forţelor Aeriene Ruse, care a decolat din Kaliningrad, a interceptat şi urmărit un bombardier B-52 în spațiul aerian danez, comiţând o încălcare semnificativă a spațiului aerian al unui stat NATO, a declarat Comandamentul Aerian Aliat al NATO într-un comunicat.

Comandamentul Aerian Aliat al NATO mai precizează că aeronavele daneze au decolat pentru a contracara încălcarea spaţiului aerian, cu toate acestea avioanele ruseşti care încălcaseră spaţiul aerian al Danemarcei, s-au întors înainte de a fi interceptate.

„Intrarea neautorizată în spațiului aerian suveran este o încălcare semnificativă a dreptului internațional”, se mai precizează în comunicat.

„Acest incident demonstrează faptul că Rusia nu respectă normele internaţionale şi suveranitatea aeriană a unui aliat NATO. Rămânem vigilenţi şi pregătiţi să apărăm spaţiul aerian NATO 24/7,” a declarat generalul Jeff Harrigian, comandantul Comandamentului Aerian Aliat.

 

Rusia, în stilul ei caracteristic, a negat acuzaţiile

 

Rusia a declarat că avionul său de vânătoare Su-27, folosit pentru interceptarea B-52 al Forţelor Aeriene SUA, nu a încălcat spațiul aerian danez și zboară peste apele neutre ale Mării Baltice, a informat luni agenţia rusă de presă TASS, citând un purtător de cuvânt al ministerului rus al Apărării.

"Ministerul Apărării a negat declarația Alianței Nord-Atlantice cu privire la încălcarea frontierei de stat daneze de către avionul de vânătoare Su-27", a spus oficialul, potrivit TASS.

Incidentul vine pe fondul tensiunilor accentuate dintre SUA și Rusia, SUA acuzând, în ultimele zile, armata rusă de comiterea mai multe acte iresponsabile, inclusiv o interceptare efectuată într-un mod agresiv şi neprofesionist a unui bombardier american B-52, deasupra Mării Negre, dar și producerea unui accident în Siria, intre mai multe vehicule militare blindate americane şi ruseşti, un urma căruia şapte miliari americani au fost răniţi.

Ştiri Recomandate