Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Nigeria confirmă oficial achiziționarea avioanelor italiene M-346
Nigeria urmează să primească 24 de aeronave ușoare Master M-346 de la producătorul italian Leonardo, după cum a informat pagina electronică a cotidianului brazilian Cavok Brasil, citând surse locale nigeriene.
de  Cătălin Costea

Contractul este evaluat la aproximativ 1,2 miliarde de euro, avioanele italiene fiind destinate să înlocuiască flota de aeronave ușoare Dassault Alpha Jet A/E (de atac, respectiv de antrenament) utilizate de Forțele Aeriene din Nigeria.

Versiunea exactă a avioanelor M-346 comandate de Nigeria este încă necunoscută, însă având în vedere provocările din zonă și nevoile de apărare este foarte probabil ca aceasta să fie varianta de luptă M-346 LFFA  (Light Family of Fighter Aircraft).

Este planificat ca 12 avioane să ajungă în țară anul acesta, iar celelalte 12 în 2022. Pe lângă aeronave, compania Leonardo va oferi instruire și suport tehnic, și va furniza inclusiv muniție pentru sistemele de armament, ceea ca vine să confirme oarecum ipoteza achiziționării versiunii de luptă a M-346.

Compania italiană, în parteneriat cu Forțele Aeriene din Italia, va pregăti piloți nigerieni la Școala internațională de zbor din Galatina (Lecce) și la Baza aeriană din Decimomannu (Sardinia).

În ultimii ani, Forțele Aeriene Nigeriene au primit 23 de aeronave noi, printre care avioane de luptă JF-17, avioane ușoare cu turbopropulsie EMB 314 / A-29 Super Tucano și drone de atac Wing Loong II.

În ceea ce privește succesul avionului italian produs de Leonardo, în 2019 au mai fost comandate șase aparate de către Turkmenistan, iar Azerbaidjanul și Egiptul și-au exprimat și ele  interesul, însă până în prezent nu s-a ajuns la încheierea unor contracte ferme.

 

 

Ştiri Recomandate