Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Norvegia a convocat un responsabil al Ambasadei Chinei la Oslo după un atac cibernetic asupra parlamentului norvegian
19 iul, 19:51
Norvegia a convocat luni un responsabil al Ambasadei Chinei la Oslo, în urma unei intruziuni informatice ”inacceptabile” săvârşită împotriva parlamentului norvegian dinspre China, potrivit autorităţilor norvegiene, citate de France Presse.
de  Eduard Pascu

La şapte luni după un prim atac cibernetic atribuit hackerilor ruşi, parlamentul norvegian a anunţat în martie că a fost victima unui hacking care vizase, la scară mondială, serviciile de mesagerie Exchange ale grupului Microsoft, transmite Agerpres.

"Am convocat ambasada Chinei în cursul zilei", a declarat luni şefa diplomaţiei norvegiene, Ine Eriksen Soreide, într-o conferinţă de presă.

"Le-am dat de înţeles clar că acest tip de atac este inacceptabil", a adăugat ea.

Operaţiunea, care a exploatat vulnerabilităţile intrinseci ale Microsoft Exchange, a permis o scurgere de date, a cărei amploare nu a fost încă precizată.

Cercetări aprofundate au relevat că "această intruziune informatică extrem de gravă" care a vizat "cea mai importantă instituţie democratică a noastră" a fost efectuată "din China", a precizat Ministerul norvegian de Externe într-un comunicat.

Dar acesta nu incriminează totuşi direct autorităţile chineze.

În aceeaşi zi, Washingtonul şi aliaţii săi au condamnat, într-o campanie concertată, atacurile cibernetice 'răuvoitoare' ale Beijingului, pe care l-au acuzat de operaţiuni de extorcare împotriva companiilor lor şi de faptul că ameninţă securitatea acestora.

SUA, Uniunea Europeană şi Marea Britanie au imputat Chinei, în comunicate separate, hackingul masiv din luna martie care a vizat Microsoft Exchange.

Ambasada Chinei la Oslo nu a reacţionat deocamdată la acuzaţiile norvegiene.

În 2010, atribuirea - de către un comitet independent faţă de autorităţile norvegiene - a premiului Nobel pentru Pace unui disident chinez încarcerat, Liu Xiabo, i-a atras Norvegiei o îngheţare de durată a relaţiilor diplomatice bilaterale cu China, notează AFP. 

Ştiri Recomandate