Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
O „Semilună a dronelor”. UAV-urile Bayraktar TB2, cheia diplomației și influenței Turciei în Orientul Mijlociu și Caucaz
Strategica
Data publicării:
 Într-o nouă dezvoltare în lumea diplomației, Turcia își construiește relațiile și își extinde influența prin producția și vânzarea de drone militare.
Drone Bayraktar TB2
EXCLUSIV
Drone Bayraktar TB2

Companiile militare turce au înregistrat progrese uimitoare în fabricarea și producția dronelor de luptă. Forțele armate turce au fost dotate cu peste 140 de vehicule aeriene de luptă fără pilot, având, în prezent, o flotă de drone mai mare decât Marea Britanie și Israel.

Un rezultat direct al acestei realizări s-a reflectat în întărirea poziției politice a Turciei în Orientul Mijlociu și Caucaz, după ce dronele turce au schimbat fața și cursul conflictelor armate din Siria, Libia și Azerbaidjan. Dronele turce Bayraktar sunt pe cale să consolideze poziția Ankarei și în cadrul NATO, după ce Polonia a devenit ultimul său client, în urma achiziționării a 24 de unități înarmate cu rachete antitanc.

 

UAV-urile Bayraktar ale Turciei remodelează câmpurile de luptă. Caracteristicile dronei

 

Coditianul american The Wall Street Journal consideră că dronele ieftine ale Turciei remodelează câmpurile de luptă și geopolitica, iar Ankara se află pe locul trei în lume datorită dronei de atac "Bayraktar Akinci".

Aeronava este proiectată să zboare la o altitudine de până la 40.000 de picioare (1.292 m) și să zboare timp de 24 de ore. Poate transporta o sarcină utilă totală de 1.350 kg, sub formă de sarcină utilă internă de 400 kg și 950 kg externă. Greutatea aeronavei la decolare este de 5.500 kg și zboară cu două motoare cu turbină cu o capacitate de 450 CP. Siguranța ridicată a zborului este asigurată de un radar meteorologic multifuncțional, aripi de 20 de metri, un sistem de control al zborului complet automat și de un sistem de pilot automat.

Capacitatea utilă de încărcare utilă va crește performanța misiunii prin dotarea aeronavei cu muniții și arme fabricate pe plan local, cum ar fi de exemplu racheta de croazieră SOM. Aeronava este echipată cu mai multe instrumente avansate, cum ar fi un radar (AESA), o cameră (EO/IR), sisteme de comunicații prin satelit, sisteme de sprijin electronic, inteligență artificială avansată și altele.

Drona turcă Bayraktar poate culege informații prin înregistrarea datelor pe care le primește de la senzori și camere, prin intermediul a 6 computere echipate cu inteligență artificială avansată, care se caracterizează prin capacitatea de a lua decizii prin procesarea datelor obținute.

 

Marele avantaj al TB2 Bayraktar

 

3. -imagine fara descriere- (bayraktar-uav_92184200.jpg)

Dronele turce au un avantaj important, fiind reprezentat de echilibrul între costul redus și calitatea aeronavei. Costul unei drone TB2 Bayraktar variază între 1-2 milioane de dolari, potrivit estimărilor analiștilor, în timp ce o aeronavă avansată realizată de compania americană General Atomics, de la care armata britanică a cumpărat o flotă de 16 exemplare, se ridică la 20 milioane de dolari.

Avantajul prețului este foarte important pentru aeronava Bayraktar, deoarece forțele militare care îl folosesc pot suporta pierderea unora dintre ele, mai ales că nu există pierderi umane în rândul operatorilor săi. Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat, referindu-se la dronele TB2 Bayraktar, că sunt un exemplu al modului în care alte țări "deschid calea" acum.

Dronele turce au prețuri medii comparativ cu avioanele israeliene și chineze, consideră Defense World. Kan Kasapoglu, directorul Programului de securitate și apărare al Centrului turc pentru studii economice și de politică externă, a explicat: "Dronele fabricate în Turcia sunt mai ieftine decât cele israeliene și americane, dar sunt mai scumpe decât modelul chinezesc, cu diferența că companiile turcești oferă servicii post-vânzare, pe care producătorii chinezi nu le oferă, așa că le lipsește feedback-ul pentru a-și îmbunătăți produsele".

În timp ce dronele fabricate în SUA și-au dovedit capacitatea în locuri precum Yemen și Afganistan, China și Israelul încă nu au convins lumea că tehnologia dronelor este eficientă pe fronturile de luptă dure, a declarat Merv Seren, analist militar.

Dronele TB2 Bayraktar au obținut succese internaționale în ultimii doi ani, fiind vândute în Polonia, Ucraina, Qatar, Azerbaidjan și Maroc. Turcia a devenit al patrulea cel mai mare producător de drone din lume, după ce acestea au contribuit semnificativ la schimbarea formei luptelor din Siria, Azerbaidjan și Libia.

Președintele turc susține că, în prezent, există în total 180 de vehicule aeriene de luptă fără pilot Bayraktar TB2 care operează în patru țări, printre care și Turcia.

În Libia, dronele turce au ajutat trupele Guvernului Acordului Național, recunoscut pe plan internațional, să respingă atacul forțelor armate ale lui Khalifa Haftar asupra Tripoli, obligându-le să se retragă în Sirte.

În Idlib, nordul Siriei, în martie 2020, a fost pentru prima dată în istorie când dominația aeriană a unei țări a fost lovită de drone. Acestea au cauzat mari pierderi armatei regimului sirian susținut de Rusia. Partea siriană a fost forțată să încheie un acord cu Ankara, care a condus la menținerea securității Idlibului, principalul fief al opoziției siriene din nordul țării.

În Caucaz, armata azeră a provocat o înfrângere usturătoare forțelor armate armene cu ajutorul dronelor turce care au jucat un rol major în retragerea Erevanului.

 

În cele trei conflicte TB2 Bayraktar cu brio au înfruntat sisteme de apărare rusești 

 

În cele trei războaie, principalul oponent al dronelor turce a fost reprezentat de sistemele de apărare aeriană ruse, Pantsir și S-300. Acest lucru pare să fi determinat adversarii Rusiei din Europa să se gândească să apeleze la dronele turce ca armă ieftină care și-au dovedit eficiența pe teren împotriva armelor ruse.

Ucraina, partener al NATO, a fost prima țară europeană care a anunțat cumpărarea dronelor turce. Dar surpriza este că Polonia, care la rândul său se teme de influența rusă, a decis la rândul său să recurgă la drone turce, devenind primul membru NATO care a cumpărat aceste aeronave.

Deși și-au exprimat îngrijorarea despre acordul privind dronele turcești, rușii au subestimat capacitățile acestor aeronave împotriva sistemelor antiaeriene avansate pe care aceștia le au. Demn de remarcat este faptul că în luptele din Siria și Caucaz s-a raportat că dronele turce au reușit să învingă sistemul rusesc de apărare antiaeriană S-300, o versiune din care s-a dezvoltat S-400 care reprezintă mândria apărării antiaeriene rusești și principala armă a Rusiei în confruntările cu avioanele NATO.

Se crede că dronele sunt fabricate din materiale compozite, iar motoarele, care sunt în mare parte electrice, au emisii termice limitate, ceea ce îngreunează urmărirea radarelor și a senzorilor termici, mai ales dacă acestea utilizează o tactică adecvată.

Tacticile aici reprezintă o problemă importantă pentru influența turcă, mai ales că utilizarea eficientă a acestor avioane de către Ucraina și Polonia necesită o pregătire intensă din partea turcă.

Impactul acordului polonez aparent nu îngrijorează doar Rusia, ci și membrii importanți ai NATO care nu sunt dispuși să consolideze influența Turciei în Alianță.

Polonia este cea mai mare țară din punct de vedere economic și demografic din Uniunea Europeana și NATO care aparține Europei de Est, ceea ce înseamnă că este un membru influent în Alianța Nord-Atlantică. Polonia este una dintre țările cele mai preocupate de confruntarea cu influența rusă, o chestiune care a devenit o prioritate în Uniunea Europeană și NATO.

Mișcarea polono-turcă vine ca o reacție împotriva Franței și Germaniei, care minimalizează amenințarea rusă la adresa Europei și NATO, și care nu au jucat un rol activ în sprijinirea Ucrainei, partener NATO și candidat permanent la aderare, pe teritoriul căreia Moscova încă se află prezentă militar. Rusia a amenințat din nou Kievul după ce Joe Biden a preluat puterea la Casa Albă, în timp ce Germania continuă să insiste asupra gazoductului Nord Stream, care slăbește situația Ucrainei și a țărilor din Europa de Est și consolidează bugetul Kremlinului.

Experții militari au subliniat, de asemenea, utilizarea coordonată a Turciei a dronelor și a capacităților integrate ale spectrului electromagnetic, în special a sistemelor de radar mobil "Koral", în blocarea radarelor de apărare aeriană rusești, în culegerea de semnale cu valoare militară, cum ar fi conversațiile prin telefonul mobil, și transmiterea informațiilor pentru direcționarea aeronavelor.

 

TB2 Bayraktar - cheia diplomației la Ankara prin „Semiluna dronelor”

 

2. -imagine fara descriere- (bayraktar_drona_turcia_58674800.jpg)

Aceste arme nu vor schimba dezechilibrul masiv dintre Rusia și vecinii săi mai mici din Europa de Est, dar vor oferi țărilor posibilitatea de a se pregăti pentru conflicte de intensitate scăzută și cu risc redus pe care Turcia le-a purtat cu aliații Rusiei din Siria, Libia și Caucaz.

Ankara speră că aceste realizări îi vor întări mâna în depășirea diplomației "neglijării deliberate" de către administrația Biden și în realizarea unei forme de relații reciproce cu Washingtonul.

Ankara pare să încerce să comercializeze ideea că, în pofida apropierii sale de Moscova în ultimii ani și a crizei privind achiziționarea de sisteme de apărare antiaeriană S-400, Turcia rămâne cel mai valoros partener al Statelor Unite în regiune în orice efort pentru a contrabalansa Rusia și poate sprijini strategiile SUA, creând "Semiluna fără pilot" sau "Semiluna dronelor" împotriva părții ruse în zonele de interes ale Moscovei.

Ankara preferă ca relația turco-americană să se concentreze pe beneficiile tranzacțiilor în domenii de interes reciproc. Unii analiști militari susțin deja că Washingtonul ar trebui să dezvolte un nou mod de a gândi relația sa cu Turcia, pentru a profita de valoarea sa geopolitică.

Ideea unei "Semilune a dronelor" care să conțină Rusia ar putea deveni în cele din urmă cel mai puternic punct de negociere al Ankarei în încercarea de a reseta situația cu Washingtonul, unde are puțin spațiu de manevră după nenumărate crize bilaterale din ultimii ani.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Generalul Ben Hodges îi îndeamnă pe ucraineni să menţină atacurile asupra instalațiilor petroliere rusești: Rusia ar fi mai puțin capabilă să finanțeze acest război
Vestea bună e că Ucraina a stabilizat frontul, cea rea că Rusia dublează producția mai multor versiuni de bombe aeriene FAB
EXCLUSIV
Putin, 87%: Undă verde pentru războiul Rusiei. Europa care nu are voie să repete greșelile din anii 1930 | Ștefan Popescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Oficial militar american: China va fi pregatita să invadeze Taiwanul până în 2027 și este "singura țară" care poate "răsturna" actuala ordine mondială
O delegație militară NATO vizitează Kievul pentru prima dată de la începutul invaziei ruse: Pesimiștii nu câștigă războaie. Cu ajutorul nostru, Ucraina poate și va învinge
Kuleba explică declarațiile lui Macron despre dislocarea aliaților în Ucraina: E vorba de instructori, nu de luptători
Arme pentru Ucraina, din bani rusești. Rusia „ia foc” și denunță „furt și banditism” propunerea de a achiziționa din fondurile rusești înghețate arme pentru Ucraina
Franța e a 4-a putere nucleară dar e pe punctul de a accelera mult producția. Cele 290 de focoase actuale, considerate insuficiente
Un oficial din Departamentul de Stat al SUA confirmă: Rusia a folosit rachete din Coreea de Nord de cel puțin 10 ori în Ucraina
Germania a anunțat un nou ajutor militar important pentru Ucraina. Dar, Taurus nu e pe listă
Secretarul american al Apărării deschide ''al 20-lea Ramstein'': Lumea liberă nu va lăsa Ucraina să eșueze. Vom fi cu toții mai puțin în siguranță dacă Putin va reuși să câştige
Rachete Taurus pentru Ucraina: Lista avioanelor de pe care pot fi lansate rachetele germane nu include aeronave de tip sovietic
Rusia încearcă să lanseze o ofensivă pe mai multe fronturi. Cum poate răspunde Ucraina şi de ce nu va putea câștiga războiul doar cu drone?
Kaja Kallas, contracandidata lui Klaus Iohannis la NATO: Putin se pricepe foarte bine să răspândească frică, dar se teme de un război cu Alianţa
S-a calculat impactul asupra întregii lumi în cazul în care China blochează militar Taiwanul. Greșelile Europei în fața Rusiei, lecție pentru statele din Pacific
Rusia se adaptează cu o viteză incredibilă și face o armată low-tech, de tip sovietic, pentru un conflict cu NATO
Infanteria grea a SUA „blindează” Europa de Sud-Est. Mii de mijloace de luptă, tancuri Abrams și vehicule Bradley dislocate de americani
"Cei care nu vor să susțină Ucraina nu aleg pacea, ci înfrângerea", declară președintele Franței, Emmanuel Macron
Franța examinează ideea trimiterii de trupe în Ucraina încă din iunie 2023 | Macron: O eventuală victorie a Moscovei ar "reduce credibilitatea Europei la zero"
Ion Petrescu, colaj DefenseRomania, foto arhivă proprie și MApN
EXCLUSIV
România, 20 de ani de la aderarea la NATO. Care ne-ar fi fost soarta fără summitul de la Praga din 2002? Ion Petrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Statele Unite şi Polonia sunt un model pentru ceea ce însemna parteneriat de securitatea transatlantică: Varşovia, apel către alți aliați de a crește cheltuielile pentru apărare la 3% din PIB
Lupta partizanilor anti-Putin pe teritoriul rus: Prima reacție a Rusiei după incursiunea transfrontalieră a legiunii Libertatea Rusiei și Batalionului Siberian
Conceptul de război cibernetic și electronic a fost adus la un nou nivel. Experții din SUA cer Congresului investiții majore pentru a contracara China și Rusia
Angel Tîlvăr: Prezența militarilor americani pe teritoriul României consolidează menținerea stabilității regionale
Zelenski, mesaj pentru statele occidentale: Atât timp cât noi suntem în picioare, armata franceză se va afla pe teritoriul Franței şi nu în Ucraina
''Trebuie să trasăm linii roșii pentru Rusia, nu pentru noi înșine'': Oficiali și experți occidentali evaluează posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina
Radiografia arsenalului nuclear rusesc – o sumă cu necunoscute în creștere
Ministrul ucrainean de externe despre iniţiativa lui Macron de a trimite trupe în Ucraina: Toată lumea știe, dar le este frică să o spună. Dacă Rusia nu este oprită, va fi un război în Europa
Războiul împotriva Ucrainei a accelerat ruptura dintre Occident și țările arabe. Experții analizează riscurile apropierii acestora de Rusia
SUA s-au pregătit riguros, încă din anul 2022, pentru o eventuală utilizare de către Rusia a armelor nucleare în Ucraina

Ştiri Recomandate

Germania va trimite Ucrainei un nou sistem de rachete IRIS-T. Vicecancelarul german Robert Habeck promite continuarea sprijinului acordat ucrainenilor
O dronă de cercetare MQ-4C Triton a SUA monitorizează în Mediterană mișcările Rusiei și transportul de armament în Libia
După ce a vândut avioanele F-16 către România, Portugalia confirmă achiziția de avioane de luptă F-35 Lightning II
Serbia i-a reținut pe directorul adjunct al Poliției din Kosovo și pe alți patru ofițeri de poliție
Germania arestează doi cetățeni cu dublă cetățenie pentru legături cu serviciile ruse de informaţii: Principala ţintă, o bază militară cu tancuri Abrams pentru ucraineni
SUA au dislocat în România un sistem M-LIDS, cel mai nou sistem anti-dronă al Armatei americane. Trageri reale cu efectuate la Capu Midia
De ce sunt tinerii atât de vulnerabili la campaniile de propagandă rusă. Daniela Munteanu (E-ARC): Nu există un glonț de argint în stoparea dezinformării
Israelul duce F-35 la un alt nivel. Zilnic sunt în aer între 35 și 39 de avioane F-35I iar numărul orelor de zbor a crescut cu 565%
U.S. Air Force nu va cumpăra mai mult de 100 de bombardiere B-21 Raider: S-ar putea să inventeze ceva mai bun până când toate aceste avioane vor fi construite.
Un nou episod din „drone la Mihail Kogălniceanu”: Baza 57 confirmă că un UAV s-a apropiat aseară la doar 4 km de turnul de control
O veste bună pentru Ucraina: Ajutorul poate fi deblocat. S-a ajuns la un acord și un compromis. Armament livrat ca în al Doilea Război Mondial, pe sistemul „Lend-lease”
Zelenski, apel către oficialii europeni: Sistemele europene de apărare aeriană trebuie să protejeze Europa direct de pe teritoriul Ucrainei
Cum acționează Rusia împotriva intereselor României, fără a interveni militar. Sergiu Mitrescu (NSC): Rusia percepe Marea Neagră ca un laborator pentru acțiuni maligne
Rușii pleacă din Nagorno-Karabah după ce au reușit cu „succes” să „mențină pacea”. Retragerea, o mișcare pentru a nu angaja Rusia într-un conflict în regiune
MApN, cu motoarele turate la maximum pentru combaterea propagandei ruse. Temele preferate: Militari români în Ucraina și armament românesc în Moldova
Industria de apărare din România face primii pași pentru a se implica în posibila achiziție de blindate turcești Cobra II 4x4 pentru Armată
Ucraina a efectuat unul dintre cele mai reușite atacuri cu rachete împotriva Rusiei (Foto/Video): Au fost distruse mai multe sisteme de rachete S-300 şi S-400
Noi sancțiuni privind Iranul, au convenit liderii UE. Sunt vizate companiile care produc rachete și drone militare iraniene
Germania inițiază un nou program de ajutorare destinat Ucrainei: Se face apel la aliații din UE și NATO pentru accesul la mai multe sisteme de apărare aeriană
Studiul „Bătălia pentru Marea Neagră nu s-a încheiat”, prezentat în SUA. NSC: E necesară o strategie americană pe termen lung la Marea Neagră
Federația Rusă are în vizor și România. Cum reușește Bucureștiul să ofere pe tavă Moscovei un avantaj istoric
Armata ucraineană a trecut de la drone la baloane: În Rusia au fost identificate mai multe baloane meteorologice ucrainene, adaptate pentru misiuni de cercetare și atac
Serviciile ucrainene de informaţii confirmă că au efectuat un atac asupra unei uzine unde Rusia îşi produce bombardierele Tu-22M
Europa se pregătește deja pentru ce se va întâmpla dacă Ucraina va pierde: ''Noua Rusie'' își intensifică deja operațiunile în zonele gri ale Europei de Est
După ce a rămas fără “obiectul muncii”, Rusia a început retragerea contingentului de menținere a păcii din Nagorno-Karabah
Europa are 100 de baterii Patriot și nu poate furniza șapte dintre acestea Ucrainei? Acest argument nu convinge pe nimeni, spune Borrell
Ucraina încă rezistă la porțile Europei, dar capturarea Chasiv Yar deschide rușilor direcții noi. Scenariul cel mai prost: Căderea Ucrainei ar genera riscuri pentru tot Flancul Estic al NATO (ISW)
Confruntarea Iran-Israel: Statele Unite continuă să sporească gradul de pregătire și de integrare a sistemelor de apărare aeriană în Orientul Mijlociu
După o ședință specială referitoare la situaţia din Ucraina, Comisia pentru Informații a SUA a cerut aprobarea imediată a ajutorului militar până la sfârșitul săptămânii
Teheranul avertizează Israelul să nu răspundă: Vom lovi cu arme pe care nu le-ați mai văzut până acum. ”Va fi instantaneu, fără avertisment”
Noapte albă pentru ruși: După ce au distrus un radar ce ”vedea” la 700 km, ucrainenii au lovit un aerodrom militar din Crimeea și o fabrică de rachete S-400 de lângă Moscova
Semnal puternic al SUA: Bombardierele strategice B-1B revin în Turcia, într-o misiune de instruire ”îndelung planificată”
pixel