Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Pandemia COVID-19 întârzie activarea sistemelor de rachete S-400 din Turcia
Planurile Turciei de a activa sistemul rusesc de apărare aeriană S-400 au fost amânate din cauza pandemiei COVID-19. Cu toate acestea, această amânare nu trebuie înțeleasă ca o schimbare a priorităților militare ale Ankarei, întrucât președintele turc, Recep Tayyip Erdogan și guvernul său, au precizat în repetate rânduri că  sistemele S-400 sunt o proritate pentru Turcia vor  și  fi activate, potrivit Ahval News.
de  S.I. Catalin
sisteme ruseşti de apărare antiaeriană S-400

Luni, oficialii turci au declarat că vor amâna punerea în funcţiune a sistemelor ruseşti S-400, programată să aibă loc luna aceasta, precizând că această decizie a fost luată pe fondul apariţiei unor complicaţii generate de pandemia COVID-19. Cu toate acestea, Ankara a dat asigurări că planurile privind punerea în funcţiune a acestor sisteme, dar şi utilizarea lor, rămân neschimbate.

Ca răspuns la aceste declaraţii, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Morgan Ortagus, a declarat pentru Reuters, că Washingtonul continuă să se opună „cu strictețe" achiziției de sisteme de rachete ruseşti S-400 de către Ankara, amintind, totodată, că potrivit legii americane - cunoscută sub numele Actul de Contracarare a Adversarilor Americii prin Sancțiuni - (CAATSA), statele care cumpără anumite tipuri de armament greu de la Rusia trebuie sancționate.

Citeşte şi: Turcia vrea să cumpere sisteme de rachete Patriot, dar nu va renunţa la S-400

Morgan Ortagus a ţinut să precizeze şi faptul că decizia Ankarei de a cumpăra sisteme de rachete din Rusia, a creat între Turcia şi Statele Unite, dar mai ales în relaţia cu NATO, un obstacol major.

Deși S-400 rămâne un subiect de dispută, oficialii de la Ankara susținând că rachetele sunt o măsură de apărare necesară, unii analiști sunt de părere că amânarea activării acestor sisteme poate fi începutul unor noi negocieri şi discuţii la nivel diplomatic între Statele Unite și Turcia.

Directorul German Marshall Fund de la Ankara, Ozgur Unluhisarcikli, a declarat, potrivit Al-Monitor, că amânarea punerii în funcţiune a sistemelor S-400 este probabil o încercare a oficialilor turci de a evita impunerea unor sancţiuni economice de către Statele Unite, mai ales că se preconizează apariţia unei unei crize financiare globale, generată de această pandemie.

Ozgur Unluhisarcikli precizează că intenţia Turciei de a amâna temporar activarea acestor sisteme ar putea fi văzută și ca o deschidere pentru discuții bilaterale între Ankara şi Washington.

Ştiri Recomandate