Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Polonia devine un jucător important și pe piața UAV-urilor. Contract uriaș pentru vânzarea dronelor kamikaze Warmate
Polonezii investesc tot mai mult în capacități militare de ultimă generație. Însă pe lângă un proces de achiziții cu adevărat de invidiat, în care se regăsesc aeronave de generația a V-a F-35 sau tancuri Abrams, industria din Polonia se pare că are succes și în a vinde echipamente militare.
de  Tudor Curtifan
Drona kamikaze Warmate, sursă foto: WB Group

Deși dețin inclusiv F-16, polonezii vor achiziționa avioane F-35 Lightning II în baza programului Harpia. Vor fi achiziționate 32 de aparate, iar primul avion de generația a V-a american ar putea ajunge sub comanda Varșoviei în 2025 sau 2026.

Pe de altă parte în vara acestui an Polonia a anunțat că va achiziţiona și 250 de tancuri americane Abrams. Varșovia optează pentru cea mai modernă variantă a tancului american M1A2 SEPv3, dotată cu celebrul sistem de protecție Trophy. 

Iar dacă e să revenim la Forțele Aeriene, Varșovia a surprins oarecum când a  anunțat că a semnat un contract pentru achiziționarea celebrelor drone turcești TB2, devenind astfel prima țară a NATO care a achiziționat astfel de drone iar primele livrări vor ajunge în Polonia începând de anul viitor. UAV-urile Bayraktar TB2  vor putea fi interconectat inclusiv cu avioanele F-16 poloneze.

 

Polonia e un jucător important pe piața dronelor. Varșovia a anunțat un contract important pentru vânzarea dronelor kamikaze Warmate

 

2. Drona kami... (warmate-polonia-uav_31369900.jpg)

Drona kamikaze Warmate, sursă foto: WB Group

Însă polonezii înregistrează un succes important și în ceea ce privește vânzarea de tehnică militară. În cadrul expoziției din domeniul apărării MSPO 2021, care a avut loc la Kielce în Polonia, Piotr Wojciechowski , președintele Consiliului de Administrație al producătorului polonez WB Group, a anunțat că a fost semnat un nou contract care vizează UAV-urile kamikaze poloneze Warmate. Destinatarul este un producător străin a cărui nume nu a fost încă dezvăluit publicului, notează polonezii de la Defence24.com.

Oficialul polonez a adăugat că în urma acestui contract clientul nemenționat va deține până în 2022 peste 1.000 de drone kamikaze Warmate.

Polonia lucrează inclusiv la îmbunătățirea versiunilor UAV-urilor de acest tip.

La începutul acestui an DefenseRomania a scris pe larg despre faptul că Forțele Armate Poloneze au introdus oficial în serviciu sistemul de muniție ghidată Warmate. Dronele au fost achiziționate de Armata Poloniei la sfârșitul anului 2017. 

 

Despre dornele kamikaze poloneze Warmate

 

UAV-ul în cauză cântărește 5 kilograme, anvergura aripilor este de 1,4 metri și are o lungimea de 1,1 metri. La distanțe de până la 10 kilometri, drona Warmate poate sta în aer până la 30 de minute. Poate fi prevăzut, de asemenea, cu trei tipuri de sarcină utilă, două focoase și un modul care este utilizat exclusiv în scopuri de recunoaștere – care nu conține muniții.

Warmate poate folosi un focos de 1 kg de două tipuri: focos GO-1 cu fragmentare sau focos HEAT GK-1. Focosul HEAT face posibilă străpungerea a maxim 240 de mm de blindaj. Acest lucru permite utilizatorului să folosească drona kamikaze împotriva mai multor tipuri de vehicule blindate prezente pe câmpul de luptă.

Video de prezentare a dronelor kamikaze Warmate, publicat de WB Group, producătorul sistemelor:

Ştiri Recomandate