Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Privire de ansamblu asupra sistemului francez de apărare națională
Strategica
Data publicării:
DefenseRomania vă propune o analiză asupra sistemului francez de apărare națională.
Sursă foto: Ministere des Armees, Facebook
Sursă foto: Ministere des Armees, Facebook

Analiza este realizată de Sergiu Schiller (membru susţinător al Asociaţiei Ofiţerilor în Rezervă din România).

Analiza este partea dintr-o serie de articole care trec în revistă modele de organizare ale forţelor armate din cadrul NATO, cu accent asupra rolurilor jucate de militarii în rezervă.

Prezentăm integral analiza militară, sub egida Asociației Ofițerilor în Rezervă din România.

 

Analiza noastră ne mută astfel după capitolul incheiat dedicat Armatei Regale Britanice, spre celălalt membru al istoricei „Antante Cordiale”.   Desigur că vorbim de Franța, o țară cu o uriașă și bogată cultură militară, o țară care a dat enorm de mulți comandanți de excepție și țara care a dat lumii gradul de Mareșal în percepția sa modernă. Desigur vom găsi și multe elemente comune cu Romania, Franța de-a lungul istoriei servind drept un model de organizare și funcționare atât administrativ cât și militar pentru țara noastră. 

Începem această serie în care analizăm structural forțele militare franceze cu o imagine de ansamblu, mai exact care sunt elementele componente ale sistemului francez de apărare națională. Desigur le vom trece in revistă dar nu vom insista în mod deosebit pe componentele civile care asigură acest sector parțial ci ne vom axa pe elementele cu statut militar care fac parte din acest ansamblu.

Sistemul național de apărare și securitate francez este compus din 5 categorii de forțe respectiv aeriene, navale, terestre, jandamerie și garda națională.  O primă observație, pe lângă elementele clare și clasice structurate în categorii de forțe avem ca particularitate prezența jandarmeriei ca și categorie de forțe nu doar ca armă, și de asemnea o structură de rezervă sub denumirea de garda națională.

Așadar, structura ministerului francez al apărării este reglementat din punct de vedere legal de Codul Apărării. În cartea întâi a codului găsim structurile centrale ale ministerului francez al apărarii, respectiv consiliul șefilor de stat major de categorie de forțe, secretariatul general și direcția generală pentru armament și înzestrare. Tot raportând direct ministerului apărării avem biroul de investigații a accidentelor, Biroul pentru ofițeri generali, Consiliul superior al rezervei militare, direcția generală de securitate externă, direcția generală pentru comunicații, direcția de informații și securitate și inspectoratul general al forțelor armate.

Din această listă trebuie sa ne oprim scurt asupra a două structuri interesante, respectiv Direcția generală de securitate externă și Consiliul superior al rezervei militare. Prima structură menționată respectiv direcția generală de securitate externă este in fapt serviciu de informații extern al Franței si este in subordinea ministrului apărării. Desigur putem găsi similitudini cu Serviciul Informații Externe al României (SIE) însă putem observa această particularitate organizatorică fudamental diferită față de țara noastră unde SIE este subordonat nemijlocit Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT). Cea de-a doua structură centrală asupra căreia trebuie sa ne îndreptăm atenția este cea dedicată rezervei atât operaționale/voluntare cât și generale. Problemele rezervei sunt astfel centralizate spre solutiționare în cadrul acestui model, un model care se dovedește pe zi ce trece  tot mai fiabil.

La niveul central al armatei, actul de comandă este exercitat de șeful statului major al apărarii, la momentul prezent generalul de armată (NATO OF 9 – fr. General de armee) François Gérard Marie Lecointre, absolvent al școlii militare de la Saint Cyr. De asemnea în vederea îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, șeful statului major al apărării este asistat de un locțiitor, în prezent generalul de corp de armată Christophe Abad. Conform art. 15 al Constituției franceze președintele prezidează consilile superioare și comitetele de aprăre națională, așadar șeful statului major al apărării este numit de Președintele Republicii Franceze și raportează ierahic doar acestuia.

2. -imagine fara descriere- (franta_89050800.jpeg)

Fiind vorba de un articol introductiv vom trece scurt în revista noastră de front elentele componente ale sistemului francez de aprare și siguranță națională urmând ca fiecare să aibă un episod din serie dedicat în care putem intra în detaliile structurale așa cum ne-am obișnuit:

Forțele terestre (fr. Armee de Terre)

Din punct de vedere legal, dispoziții cu privire la organizarea și funcționarea armatei respectiv a forțelor terestre franceze găsim în Codul Apărării, partea a III-a. Statul major al forțelor terestre franceze este în prezet comandat de generalul Thierry Burkhard și are în componență un număr de 117.000 de militari activi, profesioniști și un număr de 15.750 de rezerviști voluntari.

Forțele Navale (fr. Marine)

Forțele navale franceze sunt de asemnea reglementate de codul apărării, partea a III-a. Statul major al forțelor navale franceze are în componență un număr de 180 de nave și 36.331 de militari activi la care se aduga personalul din rezerva operațională, respectiv 4800. La comanda statului major al forțelor navale în prezent se află amiralul Christophe Prazuck.

Forțele Aeriene (fr. Armee de’l Air)

De asemnea aspecte legislative cu privire la forțele aeriene franceze le găsim în  sursa antemenționată . Aviația franceză este una din cele mai vechi de pe mapamond, prima atestare fiind în anul 1909. Aviația franceză are în principal două componente pe care trebuie sa le trecem introductiv in revistă – Componenta operațională aeriană și componenta operațională spațială. In aceste două structuri avem un număr de aproximativ 41.000 de militari la care se adaugă 5200 de rezerviști.

Jandarmeria (fr. Genadrmerie National)

Din start în acest sector al sistemului de apărare francez trebuie să facem o serie de mențiuni. Din punct de vedere al managmentului adminsitrativ-militar, jandarmeria franceza aparține ministerului aprarii în mod cert. Operațional însă din anul 2009 locul acestei structuri este în cadrul ministerului francez de interne sub comanda unui director general, din 2019, generalul de armată Christian Rodriguez. Numirea acestui director se face de către Consiliul de Miniștrii francez (respectiv guvern). În prezent în rândurile jandarmeriei își fac prezenta un număr de 100.000 de militari activi la care se aduagă încă 25.000 de rezerviști.

Garda Națională (fr. Garde Nationale)

Eventual această structură este pe de parte cea mai interesantă din ansamblu francez de aprăre. Garda națională a fost inființată în 2016 păstrând tradițile de luptă ale gărzii naționale franceze înființate în timpul Revoluției de la 1789. În prezent această structură este compusă integral din rezerviști și aduce sub umbrela sa elemente de rezervă majoritar ale jandarmeriei și poliției, poliția deși este în Franța structura civilă există o parte componenta așa numită „de rezervă”.

Această structură este comandată în prezent de generalul de corp de armată Gaëtan Poncelin de Raucourt.

Desigur că în orice armată modernă exista o rezervă mobilizabilă, pregătită periodic. În Franța pe lângă adăugarea unor companii sau batalioane de rezervă la majoritatea structurilor aparţinând categoriilor de forțe regăsim și a 5-a categorie de forţe respectiv Garda Națională după cum menționam anterior compusă integral din rezerve majoritar ale jandarmerie și poliţiei naționale. Menționam de asemenea că avem aici o particularitate interesantă în sensul în care poliția națională este o structură civilă. Totuși acesată structură civilă are în componență elemente pregătite în sistem de rezervă. Deși pare complicat arhitectural sistemul este cât se poate de clar – forțele navale, aeriene și terestre au elemente de rezervă în subordinea statelor majore ale categoriior de forțe la care se aduagă un eșalon doi dacă doriți de rezervă care se regăseşte în Garda Națională. Se poate observa opțiunea clară a pregătirii unor efective considerabile în structuri de rezervă. Francezii au ales acest sistem din motive ușor de înțeles, pregătirea și întreținerea structurilor de rezervă generând costuri pe jumătate raportate la omologii lor activi. Tot în sens introductiv, putem menționa faptul că rezerviștii sunt omniprezenți în structurile armatei franceze. Ca scurtă mențiune, nu cred că există pe mapamond o structură care să fi insipirat atâtea cărți ori filme precum Legiunea străină franceză. Putem observa trecând în revistă fugitiv structura Regimentul 2 Infanterie al Legiunii prezența unităților de rezervă:

Comandament și companie logistică (fr. Compagnie de Commandement et de Logistique, CCL)

Compania 1 (fr. 1re Compagnie, 1re CIE)

Compania 2 (fr. 2e Compagnie, 2e CIE)

Compania 3 (fr. 3e Compagnie, 3e CIE)

Compania 4 (fr. 4e Compagnie , 4e CIE)

Compania 5 (fr. 5e Compagnie , 5e CIE)

Companie de sprijin de lupta (fr. Compagnie d’Appui, CĂ)

Pluton anti tanc (fr. Section Anti-Char, SAC)

Pluton sprijin direct de luptă (fr. Section d’Appui Direct, SAD)

Pluton lunetiști (fr. Section Tireurs d’Elite, STE)

Pluton sprijin debarcare/aterizare (fr. Section Aide à l’Engagement Débarqué, SAED)

Compania 8 Rezervă (fr. 8e Compagnie de Réserve, 8e CIE)

Desigur că și această structură ajunsă la proporții legendare prin intermediul industriei media o vom analiza realist, structural în unul din episoadele următoare.

In concluzie, o primă constatare aferentă începutului unei serii, francezii au nu doar cel mai mare buget militar din Uniunea Europeană ci în prezent au cea mai amplă și puternică forță militară europeană.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Fără sprijinul SUA, retragerea trupelor ucrainene de pe front riscă să continue. ATACMS sunt "răspunsul", spune Zelenski
Cinci posibile scenarii pentru desfășurarea de trupe franceze în Ucraina
Statele nordice analizează posibilitatea unor schimbări în domeniul militar: Se doreşte formarea unui ''mini-NATO'' - crearea unei forțe aeriene nordice comune
Congresul SUA trebuie să aprobe ajutorul deoarece Ucraina are nevoie de apărare aeriană suplimentară - Casa Albă
Zelenski: Avem nevoie de ATACMS pentru a ataca aerodromurile din Crimeea, nu teritoriul Rusiei
Estonia nu crede în miracole: Trebuie să ne dublăm cheltuielile de apărare pentru a putea rezista Rusiei (șeful militar al Armatei)
Raport ECFR: Europenii cred că Rusia va câștiga războiul, dar vor să continue să ajute Ucraina
20 de ani de când România a aderat la NATO: Un act istoric prin care țara noastră s-a integrat în familia euro-atlantică
Ucraina construiește tot mai multe fortificații, dar procesul nu este suficient de rapid: Liderii militari ucraineni au crezut că sprijinul occidental "nu se va opri niciodată"
Germania spune că poartă responsabilitatea „războiului și păcii”: Rachetele Taurus pentru Ucraina ar putea declanșa războiul între NATO și Rusia
Ce înseamnă crearea unei „Armate a Niprului” în Ucraina de către Rusia. Îngrijorări privind luarea cu asalt a malului drept după reconfigurarea obiectivelor
Declarațiile lui Emmanuel Macron cu privire la posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina au înfuriat oficialii americani
Turcia continuă să exporte explozibili și muniții către Israel, deși critică dur intervenția militară din Fâșia Gaza
Eventualul conflict între NATO și Rusia: Britanicii recunosc că sunt nepregătiți, finlandezii sunt gata de luptă, suedezii își avertizează populația
Președintele Lituaniei: Consens "din ce în ce mai larg" în rândul liderilor UE cu privire la necesitatea de a-l învinge pe Putin
Sursă foto: Agerpres
EXCLUSIV
Tot ce trebuie să știi după masacrul de la Moscova și de ce Statul Islamic a atacat Rusia. Vulnerabilități și oportunități pentru Kremlin
Avioane F-35 românești la Mihail Kogălniceanu? Modernizarea istorică a bazei coincide cu achiziția României de avioane F-35
Rezistă Armata României în fața unui atac al Rusiei? Cum s-a ajuns la scenariul în care România ar cădea în 72 de ore
Cum a preluat Putin puterea. Ștefan Popescu: Boris Elțîn nu a avut mână bună, dar nu trebuie subestimat. Putin reprezintă revanșa serviciilor
Orban, calul troian al Rusiei? Cum poate Ungaria bloca Articolul 5 în cazul unui război declanșat de Rusia asupra Europei
Dacă tot e Rusia cu ochii pe România generalul Bălăceanu propune să transformăm Dobrogea într-un portavion terestru nescufundabil
Generalul Ben Hodges îi îndeamnă pe ucraineni să menţină atacurile asupra instalațiilor petroliere rusești: Rusia ar fi mai puțin capabilă să finanțeze acest război
Vestea bună e că Ucraina a stabilizat frontul, cea rea că Rusia dublează producția mai multor versiuni de bombe aeriene FAB
EXCLUSIV
Putin, 87%: Undă verde pentru războiul Rusiei. Europa care nu are voie să repete greșelile din anii 1930 | Ștefan Popescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Oficial militar american: China va fi pregatita să invadeze Taiwanul până în 2027 și este "singura țară" care poate "răsturna" actuala ordine mondială
O delegație militară NATO vizitează Kievul pentru prima dată de la începutul invaziei ruse: Pesimiștii nu câștigă războaie. Cu ajutorul nostru, Ucraina poate și va învinge
Kuleba explică declarațiile lui Macron despre dislocarea aliaților în Ucraina: E vorba de instructori, nu de luptători
Arme pentru Ucraina, din bani rusești. Rusia „ia foc” și denunță „furt și banditism” propunerea de a achiziționa din fondurile rusești înghețate arme pentru Ucraina
Franța e a 4-a putere nucleară dar e pe punctul de a accelera mult producția. Cele 290 de focoase actuale, considerate insuficiente
Un oficial din Departamentul de Stat al SUA confirmă: Rusia a folosit rachete din Coreea de Nord de cel puțin 10 ori în Ucraina

Ştiri Recomandate

Bloomberg: Ajutorul american poate da un răgaz Ucrainei, dar o schimbare rapidă a situaţiei de pe câmpului de luptă este puțin probabilă
Impactul ajutorului militar american asupra războiului din Ucraina: Este o lovitură dată credinței arogante a lui Putin că timpul este de partea sa
Marea Britanie anunță cel mai mare pachet de ajutor militar acordat vreodată Ucrainei: Acesta include rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, muniție și vehicule blindate
Monarhiile din Golf se tem că un conflict regional le-ar perturba serios proiectele de dezvoltare
Armata României are undă verde pentru deminarea în Marea Neagră în misiuni comune cu Turcia și Bulgaria - MCM BLACK SEA
Bombe nucleare B61, în coasta Rusiei? Polonia vrea arme nucleare americane pe teritoriul ei pentru a contracara Rusia în Kaliningrad
Iranul nu intenționează să răspundă atacului israelian, pe care îl descrie drept „nesemnificativ”
Franța face o demonstrație de virtuozitate: Rachete de croazieră lansate de pe două nave au lovit simultan ținta
Șeful republican al Camerei Mike Johnson și-a schimbat poziția față de ajutorul pentru Ucraina după ce a văzut informațiile prezentate de CIA privind intențiile Rusiei în Europa
Operațiunea recrutarea. Un sfert dintre candidați au picat testele fizice pentru a putea deveni militari în Armata României
Toți ochii către Coreea de Sud: România, la un pas de K9 Thunder. Când ar putea fi semnat contractul pentru obuziere autopropulsate
Marina rusă pierde o navă valoroasă, de dinainte de Primul Război Mondial: Nava de salvare Komuna avea capacități unice pentru Flota din Marea Neagră
NATO se pregătește să apere coridorul Suwalki. Polonia și Lituania au început exercițiul comun “Brave Griffin 24/II”
Cheltuielile militare globale din 2023 au depășit 2,4 trilioane de dolari. Sunt pe creștere toate statele NATO, exceptând România, Grecia și Italia
SUA au decimat în Ucraina Armata Rusiei fără să piardă niciun soldat. Un senator american anunță ATACMS: Podul dintre Crimeea și Rusia trebuie distrus
Forțele ruse au capturat un Leopard 2A6 al armatei ucrainene (FotoVideo): Este de așteptat ca tancul capturat să fie supus unei examinări înainte de a fi prezentat publicului
Mesajul transmis de Statele Unite către Putin a fost că este prea devreme pentru a deschide șampania. Senator american: America a revenit în ofensivă
Şeful spionajului militar ucrainean: Ucraina se va confrunta cu o situație dificilă începând cu jumătatea lunii mai, dar nu se va întâmpla un Armaghedon
Premieră pentru U.S. Army: Primește primul tanc M10 Booker, dezvoltat în cadrul programului militar MPF
Prima avariere confirmată a unui Patriot (Foto/Video): SUA "extrag" de pe frontul din Ucraina un sistem de rachete avariat
Implicațiile deciziei privind ajutorul american pentru Ucraina merg foarte departe – biroul președintelui Zelenski
Rușii se apropie de încercuirea orașului Chasiv Iar. Trupele ruse au preluat controlul asupra localității Bogdanivka
Vechile sisteme de rachete S-200 ale Ucrainei sunt din nou pregătite să lovească ținte rusești: Trebuia să căutăm o cale de ieșire și pare să funcționeze bine până acum
De ce Rusia are nevoie de nave purtătoare de rachete în Marea Mediterană? Oficial ucrainean: Ruşii încearcă să își extindă prezența militară în alte regiuni în care au interese
Rușii susțin că au respins un atac cu rachete asupra Sevastopolului. Nava de salvare Kommuna posibil avariată
Statele Unite își retrag întregul contingent militar din Niger: Decizia pune sub semnul întrebării statutul bazei aeriene americane, construită în această țară
Cel puțin o treime dintre diplomații ruși din Elveția sunt spioni: Geneva a devenit un adevărat avanpost al spionajului rus
Odată cu aprobarea ajutorului, SUA vor trimite la Kiev și un număr consistent de consilieri militari: Acești nu ar urma să ofere consultanță și asistență armatei ucrainene
Rușii ar putea intensifica atacurile asupra Ucrainei, profitând de timpul rămas până la sosirea ajutorului american: Comandamentul militar rus va lua probabil în considerare o nouă contraofensivă
Serviciile britanice de informații analizează modul în care a fost doborât bombardierul strategic rusesc Tu-22M3
Biden: Adoptarea de către Camera Reprezentanților a proiectelor de lege privind ajutorul pentru Ucraina trimite un "mesaj clar" de leadership american
Serviciile de informații din NATO sunt cu ochii pe Serbia pe fondul escaladării tensiunilor cu Kosovo dar și din cauza exercițiului ”Vârtejul 2024”
pixel