Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Proiectul FCAS - noul avion european de generația a VI-a - are sau nu viitor? Franța a efectuat un prim test cu noul motor al aeronavei
La sfârșitul anului 2021, Direcția Generală de Armament a Ministerului francez al Apărării (în franceză: Direction Générale de l'Armement - DGA) a dispus efectuarea unui test care face parte din etapa de dezvoltare a motorului care ar urma să fie instalat pe avionul european de generația a VI-a – realizat în cadrul programului ’’Sistemul de Luptă Aerian al Viitorului’’ (FCAS/SCAF).
de  S.I. Catalin

După cu precizează publicaţia Air Recognition, Direcția Generală de Armament (DGA) a efectuat un test cu prototipul unui motor care este derivat din cel instalat pe avioanele de luptă Rafale.

Potrivit sursei citate, acesta a fost un test unic, foarte tehnic, care a necesitat 5 ani de pregătire pentru a dezvolta tehnologiile necesare realizării viitorului motor al aeronavei de luptă FCAS.

Motorul aeronavei de luptă FCAS este dezvoltat în carul programului militar Turenne, inițiat în 2015 de DGA. Prima fază a durat 5 ani, sub supravegherea DGA Project Engineering. Faza a 2-a, începută în 2019, a permis începerea etapelor de testare a viitorului motor.

În același timp, centrul de  testare și expertiză DGA Techniques Aeronautiques  din Balma, lângă Toulouse (Franța), lucrează cu compania Safran la dezvoltarea de noi materiale ceramice rezistente la temperaturi ridicate. 

Avionul de generaţia a VI-a din cadrul programului european FCAS ar urma să înlocuiască avioanele Rafale din Franța, avioanele Eurofighter Typhoon din Germania și F/A-18 Hornet din Spania.

Proiectul va fi dezvoltat de companiile Dassault și Airbus din partea Germaniei, respectiv Franței. Guvernul spaniol a desemnat compania Indra ca parte a proiectului FCAS. 

Se estimează că programul FCAS va costa în jur de 8 miliarde de euro, iar achizițiile și operarea sistemului ar putea ajunge la 100 de miliarde de euro. Noul avion de luptă, care ar urma să devină operaţional către anul 2040, este piesa de bază a programului SCAF (sistemul de luptă aeriană al viitorului), care mai cuprinde drone şi rachete de croazieră.

Programul viitorului avion de luptă european, care se va însera într-un sistem conectat incluzând drone, urmăreşte să înlocuiască în perspectiva anului 2040 avioanele Rafale şi Eurofighter.

 

Ştiri Recomandate