Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Războiul din Ucraina: Număr mare de militari răniți într-o singură zi. Separatiștii folosesc tehnică de artilerie grea interzisă
În dimineața de 29 august, Ministerul ucrainean al Apărării a informat că, în ziua precedentă, 10 militari au fost răniți de luptătorii separatiști, patru prin împușcare, iar șase loviți de schije în urma bombardamentelor  de artilerie.
de  Gheorghiță Orjanu
Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina - Facebook

În afară de numărul mare de militari răniți într-o singură zi, surprinde și intensificarea întrebuințării tehnicii de luptă mai grele, inclusiv obuziere calibru 122 mm și aruncătoare de bombe calibru 120 mm, ambele categorii fiind interzise prin Acordul de la Minsk.

Au fost înregistrate 18 încălcări ale încetării focului, și acesta fiind un record negativ pentru ultimele luni, în special în sectorul de front din regiunea Donețk. Unele lovituri de artilerie au vizat infrastructura civilă, se precizează în comunicatul de presă al Ministerului ucrainean al Apărării.

Un fapt îngrijorător, remarcat de cunoscutul jurnalist ucrainean Iuri Butusov, este bombardarea unei baze aflate în spatele frontului (din localitatea Avdeevka situată 10 km NV de Donețk), asupra căreia nu s-a mai tras din 2017.

Potrivit lui Butusov, în dimineața de 28 august, baza a fost lovită, în două rânduri, la ora 6 și la ora 9, cu peste 60 de proiectile trase cu aruncătoare de bombe calibru 120 mm și obuziere calibru 122 mm.

În relatarea pe pagina sa de socializare, jurnalistul a mai adăugat că, forțele ucrainene nu au răspuns deloc la cele două bombardamente asupra bazei, soldate cu rănirea unui militar, distrugerea a trei autovehicule și avarierea a mai multor clădiri.

Exact în urmă cu șapte ani, pe 29 august 2014, Forțele Armate ucrainene au pierdut, într-o singură zi, 228 de militari în lupta de la Ilovaisk (15 km SE de periferia orașului Donețk), ofensiva de atunci a Kievului pentru recuperarea teritoriilor din Donbas fiind oprită. În august 2019, președintele Volodimir Zelenski a semnat un decret prin care, în fiecare an pe 29 august se sărbătorește ”Ziua Amintirii Apărătorilor Ucrainei”, comemorându-se evenimentele tragice de la Ilovaisk.

Ştiri Recomandate