Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Resursa MiG-21 LanceR e pe final. România achiziționează încă două escadrile de F-16
România va mai achiziționa încă două escadrile de avioane de vânătoare F-16, anunțul fiind făcut chiar de Viorel Pană, Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene.  
de  Tudor Curtifan
Sursă foto: Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene via. Forțele Aeriene Române

Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, Viorel Pană, în cadrul unui reportaj realizat de jurnalistul Adelin Petrișor, pentru TVR, a anunțat că în viitorul apropiat va începe „construcția” următoarei escadrile de F-16 a Forțelor Aeriene Române. Iar până în 2030 țara noastră va opera 3 escadrile de F-16.

„Construcția, designul escadrilei a doua de F-16 ar fi începând cu 2023, 2024, 2025. Cele trei escadrile ar trebui să fie gata și să furnizeze capacitate de apărare aeriană până în 2030”, a declarat Viorel Pană, șeful Statului Major al ROAF.

Potrivit reportajului realizat de TVR, „Armata va mai cheltui în jur de jumătate de miliard de euro pentru încă două escadrile de F-16”.

 

Cifrele avansate de TVR sunt interesante dacă ne gândim că România a achitat cam 930 de milioane de dolari pentru prima escadrilă. Prețul ultimului lot de 5 aparate a fost de aproximativ 280 de milioane de dolari iar din informațiile DefenseRomania, primele 12 au costat țara noastră aproximativ 650 de milioane de dolari. Dar în acest const e inclusă și modernizarea la următorul standard.

Potrivit sursei citate, șeful aviației militare susține că piloții de MiG-21 LanceR  vor putea face ușor trecerea pe F-16 datorită aparaturii de bord instalate în momentul modernizării aeronavelor LanceR. 

Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene a reiterat faptul că începând cu sfârșitul acestui deceniu, România „țintește” aeronave de generația a V-a.

CITEȘTE ȘI: F-35 pentru România din 2030? Până atunci, urmează decizia pentru încă două escadrile de F-16

 

România deține o escadrilă de F-16

 

În 2013 România a semnat un contract pentru livrarea a 12 avioane de vânătoare F-16 Fighting Falcon din Portugalia. Primul lot a fost livrat în 2016 și 2017. Ulterior, România a semnat un nou contract pentru al doilea lot de aeronave F-16, în număr de cinci, tot din Portugalia. 

Astfel, România deține 17 avioane F-16, escadrila fiind completă. Toate aceste aeronave sunt second hand, dar au fost amplu modernizate de portughezi iar resursa lor de viață e încă mare. Modernizate de OGMA, aeronavele au configurația M.5.2R. 

Avioanele F-16 vor intra în țară într-o nouă etapă de modernizare, când la Aerostar Bacău acestea vor fi aduse la o configurație superioară, respectiv M.6.X. 

CITEȘTE ȘI: F-16 second hand sau noi? Întrebarea naște discuții aprinse în România. Comparație cu alegerea Bulgariei

Ştiri Recomandate