Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
România ar fi interesată să cumpere două escadrile de F-16 din Norvegia
Norvegia intenționează ca până la finalul acestui an să renunțe la avioanele F-16 AM/BM (Block 15) care vor fi înlocuite cu aeronave de generația a V-a F-35 Lightning II. Și, potrivit informațiilor din media internațională, România ar fi interesată să achiziționeze două escadrile de F-16 norvegiene.
de  Tudor Curtifan
F-16 norvegian, sursă foto: @official Forsvaret - Forțele armate norvegiene

Informația e dată de revista de specialitate Scramble Magazine care citează Key Aero. Potrivit sursei citate, „România e interesată să achiziționeze două escadrile de F-16 norvegiene ale Luftforsvaret (Forțele Regale Aeriene Norvegiene”.

Informația nu e confirmată de nicio sursă oficială, ci e publicată de presa de specialitate internațională.

Țara scandinavă va retrage din serviciu până la finalul acestui an avioanele F-16, aeronve care vor fi înlocuite cu F-35.

În acest moment Norvegia are operaționale 31 de aeronave de tip F-35A de generația a V-a. Până la finalul anului 2021 vor fi livrate încă trei aparate.

Norvegia intenționează să dețină 52 de F-35A până la finalul anului 2024.

În luna martie a acestui an Agenția Norvegiană pentru Echipamente de Apărare a acordat companiei Kongsberg Aviation Maintenance Services (KAMS) un angajament pentru întreținerea tehnică a unor avioane F-16, retrase din serviciu, cu scopul pregătirii acestora pentru o viitoare vânzare.

 

România are completă o escadrilă de F-16 achiziționată din Portugalia și s-a angajat să deține trei escadrile

 

2. F-16, surs... (f-16-romania_02109000.jpg)

F-16, sursă foto: Forțele Aeriene Române

România s-a angajat să opereze trei escadrile de avioane de vânătoare. În luna martie, Forțele Aeriene Române au completat prima escadrilă de avioane F-16 Fighting Falcon, după ce ultima aeronavă de acest tip a fost livrată din Portugalia la vremea respectivă.

România deține astfel 17 avioane F-16, escadrila fiind completă. Toate aceste aeronave sunt second hand, dar au fost amplu modernizate de portughezi iar resursa lor de viață e încă mare. Modernizate de OGMA, aeronavele au configurația M.5.2R. 

Avioanele F-16 vor intra în țară într-o nouă etapă de modernizare, când la Aerostar Bacău acestea vor fi aduse la o configurație superioară, respectiv M.6.X.

 

Încă o escadrilă de F-16, în perioada imediat următoare

 

În vara acestui an, șeful Statului Major al Forţelor Aeriene, Viorel Pană, a declarat în cadrul unui interviu că înzestrarea cu încă două escadrile de F-16 este în curs de analiză și se va lua o decizie, foarte probabil, în viitorul apropiat. Ulterior, din 2030, România se va îndrepta spre aeronave de generația a V-a.

Însă până la acel moment, România s-a angajat să operaționalizeze trei escadrile, în contextul în care resursele de viață ale bătrânelor MiG-21 LanceR sunt aproape epuizate complet. Există în acest sens o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), încă din 2012, cu privire la realizarea a trei escadrile.

Amintim că în primăvara acestui an, MApN a confirmat în exclusivitate pentru DefenseRomania se analizează intens achiziționarea a unei noi escadrile de F-16 în perioada imediat următoare.

„Cu certitudine, analizăm posibilitatea achiziţiei în perioada imediat următoare a încă unei escadrile şi, în funcţie de posibilitatea pe care o putem identifica la cei care doresc să vândă aceste aeronave, vom demara cât se poate de repede acest proces de achiziţie”, anunța MApN la vremrea respectivă.

 

 

Ştiri Recomandate