Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
România și Egiptul vor intensifica cooperarea în domeniul industriei de apărare
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, 12 iulie 2021, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles, o întrevedere bilaterală cu Sameh Hassan Shoukry, ministrul afacerilor externe al Republicii Arabe Egipt.
de  Eduard Pascu
Sursa foto: MAE

Cu acest prilej, cei doi şefi ai diplomaţiilor au trecut în revistă stadiul foarte bun al dialogului politico-diplomatic şi au discutat despre perspectivele relaţiei bilaterale, inclusiv despre stimularea şi pregătirea dialogului de nivel, cu accent pe necesitatea imprimării unui impuls suplimentar pentru extinderea şi diversificarea cooperării economice şi sectoriale, se arată într-un comunicat al MAE.

Cei doi miniştri au discutat despre cooperarea în domeniul industriei de apărare, despre intensificarea cooperării în materie de educaţie, cu acest prilej ministrul egiptean mulţumind pentru bursele oferite de România.

De asemenea, au convenit asupra necesităţii de a fi reluate lucrările Comisiei Mixte Economice, prin organizarea în acest an a unei noi sesiuni, la Bucureşti. Au fost abordate, totodată, perspectivele cooperării bilaterale în domeniul energiei.

Ministrul român de externe a reiterat sprijinul României pentru consolidarea dialogului dintre UE şi Egipt, subliniind oportunităţile de extindere a cooperării UE-Egipt oferite de formate precum Consiliul de Asociere UE-Egipt, dar şi de procesul curent de stabilire a unor noi Priorităţi de Parteneriat UE-Egipt, pentru perioada 2021-2027.

Din această perspectivă, ministrul egiptean a salutat propunerea României de includere a domeniului securităţii cibernetice printre aceste priorităţi, la rândul său ministrul român subliniind oportunităţile de cooperare cu partenerii, inclusiv Egiptul, rezultând din prezenţa în România a noului Centru Cyber al UE.

Ministrul Bogdan Aurescu a reconfirmat, cu acest prilej, importanţa pe care România o ataşează regiunii Orientului Mijlociu şi Africa şi necesităţii stabilităţii şi securităţii acesteia. În acest context, cei doi miniştri au realizat un schimb de opinii cu privire la evoluţiile de actualitate din cadrul dosarelor regionale.

Ştiri Recomandate