Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
România și Franța au discutat despre situația de la Marea Neagră
03 sep, 20:58
Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a avut vineri, 3 septembrie, la sediul MApN, o întrevedere cu directorul pentru Europa, America Nord și Afaceri Multilaterale din cadrul Ministerului francez al Apărării, Guillaume Ollagnier, în prezența ambasadorului Republicii Franceze la București, Laurence Auer.
de  DefenseRomania Team
Sursa foto: Forțele Navale Române

Potrivit unui comunicat emis de MApN, către DefenseRomania, în cadrul întâlnirii, organizată în marja Black Sea and Balkans Security Forum 2021, a fost abordată situația de securitate din regiunea Mării Negre, aspecte aflate pe agenda curentă a NATO și UE privind procesele de reflecție subsumate elaborării Noului Concept Strategic al NATO și a Busolei Strategice a UE, precum și elemente relevante ale cooperării bilaterale.

În intervenția sa, secretarul de stat Cojocaru a evidențiat importanța Parteneriatului Strategic dintre cele două state, relevanța securității Mării Negre în constructul Euro-Atlantic de securitate, precum și potențialul celor două procese de reflecție derulate la nivelul NATO și UE pentru definirea viitorului celor două organizații, în domeniul securității și apărării. De asemenea, a subliniat eforturile țării noastre pe palierul operațional în cadrul NATO și UE, al găzduirii structurilor multinaționale NATO pe teritoriul României și atenția deosebită pe care țara noastră o acordă rezilienței, ca primă linie a apărării.

În încheiere, secretarul de stat Cojocaru a reiterat aprecierea părții române pentru contribuția Franței la implementarea măsurilor de descurajare și apărare la Marea Neagră și importanța continuării participării în comun la exerciţii militare și activități de instruire în context bilateral și multinațional, în scopul creșterii interoperabilității între forțele armate ale statelor aliate.

La rândul său, partea franceză a abordat aspecte relevante privind securitatea la Marea Neagră, subliniind importanța proceselor de revizuire a Conceptului Strategic al NATO și a procesului de reflecție NATO 2030. Au fost abordate angajamentele operaționale din Sahel și a fost subliniată importanța Busolei Strategice, ca document definitoriu în domeniul apărării, ce urmează a fi adoptat pe timpul președinției franceze a Consiliului UE, împreună cu potențialul și valoarea inițiativelor UE în domeniul apărării.

Ştiri Recomandate