Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia: Şeful unității de cercetare a rachetelor hipersonice, arestat pentru înaltă trădare
Cercetătorul rus, Aleksander Kuranov, în vârstă de 73 de ani, coordonator la NIPGuS, un institut rus de cercetare specializat în tehnologii hipersonice, a fost arestat de Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse în urma unor acuzaţii de ”înaltă trădare”, potrvit agenţiilor ruse de presă, relatează AFP.
de  S.I. Catalin

Potrivit unor surse citate de agenţiile ruse de presă Tass şi Interfax, Aleksandr Kuranov a fost arestat de către Serviciile ruse de securitate (FSB) în cadrul unei operaţiuni sepeciale.

El este acuzat de faptul că a transmis ”informaţii secrete” legate de cercetările sale unui ”cetăţean străin”. Agenţia rusă publică de presă RIA Novosti, citată de News.ro, scrie că detaliile cazului nu vor fi făcute publice.

Potrivit site-ului institutului pe care-l conduce - NIPGuS - Aleksander Kuranov conduce o aripă a Departamentului ”Inteligenţă distribuită” de la Universitatea Politehnică de Stat din Sankt Petersburg, un domeniu legat de inteligenţa artificială.

El este autorul a peste 120 de lucrări ştiinţifice şi brevete şi conduce lucrări de cercetare cu privire la viteză şi tehnologii supersonice.

În anul 2018, Serviciul Federal de Securitate (FSB) ale Rusiei a făcut percheziții la o unitate de cercetare din subordinea Agenției Spațiale ruse Roscosmos cu privire la o scurgere de secrete despre noile arme hipersonice către spionii vestici. 

Potrivit institutului, Alekander Kuranov a ”participat la asociaţii internaţionale şi a lucrat la comenzi ale multor ţări din lume”. El a fost, timp de mulţi ani, organizatorul unui Congres ruso-american la Sankt-Petersburg.

Tehnologiile hipersonice se află în centrul unor arme noi, dezvoltate în prezent de către Moscova şi lăudate de către preşedintele rus Vladimir Putin drept ”invincibile” şi capabile să treacă de orice scut existent.

Între aceste arme noi se aflăracheta Zircon - destinată Marinei ruse -, care a fost testată cu succes în iulie. Alte două rachete se află deja în serviciu, şi anume Kinjal, care echipează Forţele aeriene, şi ”arma absolută” planorul hipersonic Avangard.

Niciun element nu permite însă se spună că Aleksandr Kuranov ar avea vreo legătură cu dezvoltarea acestor arme.

Ştiri Recomandate