Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Şeful agenţiei de informaţii MI6: Agenţiile chineze de informaţii organizează operaţiuni de spionaj împotriva Regatului Unit
30 noi 2021 / 22:40
Şeful agenţiei britanice de informaţii MI6, Richard Moore, a declarat marţi că regimul chinez reprezintă o „provocare serioasă” pentru pacea globală şi a devenit „cea mai mare prioritate” pentru organizaţia sa.
de  DefenseRomania Team

Vorbind la Institutul Internaţional de Studii Strategice (IISS) din Londra, şeful MI6 Richard Moore a enumerat China, Rusia, Iran şi terorismul internaţional drept „Cele patru mari” priorităţi ale comunităţii de informaţii occidentale, dar a subliniat că „adaptarea la o lume afectată de ascensiunea Chinei este cea mai mare prioritate pentru MI6.”

Moore a mai spus că „nu există nicio îndoială” că preluarea de către talibani a Afganistanului nu doar a ridicat moralul teroriştilor la nivel global, ci a încurajat şi regimuri precum China, Rusia şi Iran.

Moore a avertizat că agenţiile de spionaj chineze sunt „foarte capabile” şi organizează operaţiuni de spionaj „la scara largă” împotriva Regatului Unit şi a aliaţilor săi.

„Acest lucru include vizarea celor care lucrează în guvern, în industrii sau în cercetare de interes deosebit pentru statul chinez. De asemenea, monitorizează şi încearcă să exercite o influentă nejustificată asupra diasporei chineze'',a spus Moore, potrivit Epoch Times.

Moore a spus că ofiţerii chinezi de informaţii caută să exploateze „natura deschisă” a societăţilor occidentale, iar regimul chinez a încercat să „distorsioneze discursul public şi luarea deciziilor politice pe tot globul”.

Şeful serviciilor de informaţii a marii Britanii a mai subliniat că asertivitatea tot mai mare a Chinei – în special „dorinţa sa de a rezolva problema Taiwanului” – ameninţă pacea globală şi ar putea duce la conflicte.

„Partidul Comunist Chinez favorizează din ce în ce mai mult acţiunile decisive din motive de securitate naţională”, a spus el. „Zilele lui Deng Xiaoping care se ghida după dictonul 'ascunde-ţi puterea, aşteptă să-ţi vină timpul' s-au încheiat de mult.”

Beijing-ul crede în propria propagandă despre fragilitatea societăţii occidentale şi subestimează hotărârea Washington-ului. Riscul de calcul greşit al Chinei din cauza excesului de încredere este real”, susţine Richard Moore.

Moore a menţionat că Beijingul a eliminat drepturile şi libertăţile individuale în Hong Kong în numele securităţii naţionale, iar statul său de supraveghere a comis abuzuri pe scară largă a drepturilor omului, inclusiv detenţia arbitrară a aproximativ 1 milion de musulmani uiguri.

Ştiri Recomandate