Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Raport DHS: Serviciile de informații rusești urmăresc răspunsul Statelor Unite la pandemia COVID-19
Propagandă/Dezinformare
Data actualizării:
Data publicării:
Spionii serviciilor de informaţii ruseşti se folosesc cel mai probabil de pandemia generată de noul coronavirus  (SARS-CoV-2)  pentru colectarea informațiilor privind liniile de aprovizionare ale Statelor Unite, se arăta într-un raport emis, la începutul săptămâni trecute, de Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) al Statelor Unite , citat de Yahoo News .

Serviciile de informații rusești „urmăresc probabil răspunsul Statelor Unite la pandemia COVID-19", se precizează într-un raport publicat, pe 6 aprilie, de Centrul pentru Misiuni de Contrainformații al DHS.

„Culegerea de informații cu privire la vulnerabilitățile lanțului de aprovizionare medicală ar putea ajuta operațiilor viitoare menite să slăbească elementele logistice cheie în pregătirea unui atac în caz de conflict sau oportunitatea intervențiilor în situații de urgență", se arată în document.

Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) al SUA nu a răspuns încă solicitărilor mass-mediei americane privind comentarea informaţiilor relatate în raport.

Însă documentul elaborat de DHS vine într-un moment în care Statele Unite sunt țara cu cel mai mare număr de persoane îmbolnăvite cu noul coronavirus COVID-19. Totodată, SUA se confruntă cu îngrijorări generate de deficiențele consumabilelor medicale, în special pentru echipamentele de protecție folosite de personalul medical, aflată în linia întâi în lupta cu pandemia de COVID-19.

După săptămâni de întârzieri, președintele Statelor Unite, Donald Trump, a autorizat luna trecută punerea în aplicare a Legii producției de apărare, pentru a accelera producția de echipamente, inclusiv ventilatoare și măști de protecție N95.


Între timp, Rusia a înregistrat deja câteva lovituri importante de imagine pe fondul pandemiei de COVID-19


La începutul acestei luni, Rusia a trimis un transport de echipamente medicale în Statele Unite, iar ceea ce la început părea a fi o donație – un ''ajutor medical'', aşa cum a susţinut trompeta propagandistică Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului – s-a dovedit ulterior ca Washingtonul a cumpărat mai multe echipamente medicale, astfel încât atunci când cumperi ceva cu greu se poate numi ajutor, în cazul de față în niciun caz ''ajutor umanitar".

Citeşte şi: Din Rusia, cu dragoste. Ce jocuri geopolitice face Moscova în vremuri de pandemie?

Toate acestea după ce președintele Statelor Unite, Donald Trump, a avut o discuţie telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin, în cadrul căreia s-a căzut de comun acord ca Rusia să trimită o aeronavă militară cu echipamente medicale în Statele Unite.

Luna trecută, Ministrul rus al Apărării din Rusia a pregătit, ca parte a unei misiuni umanitare, mai multe avioane militare cu echipamente medicale (dezinfectanţi şi echipamente de protecţie) şi 100 de oameni pe care le-a trimis în Italia, după ce premierul italian, Giuseppe Conte, i-a cerut ajutorul preşedintelui rus, Vladimir Putin.

La scurt timp, La Stampa, un ziar italian, a precizat că 80% din ajutorul umanitar al Rusiei este absolut inutil sau de o însemnătate mică în lupta cu coronavirusul în Italia, dar si faptul că printre persoanele sosite din Rusia s-au aflat și ofițeri de informații militare ai GRU – serviciul de informaţii al Armatei ruse.

Michael Carpenter, director general al Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement, a declarat pentru Yahoo News că nu a fost surprins de afirmațiile raportului, având în vedere modul în care operează Rusia.

„Serviciul de informații rus este în permanență atent la orice aspect care prezintă vulnerabilități în rândul adversarilor. Nu este surprinzător că,  chiar și în mijlocul unei pandemii în care se presupune că ar trebui să se concentreze pe propria lor siguranță și sănătate, ei examinează vulnerabilitățile lanțului nostru de aprovizionare, vulnerabilitățile noastre de infrastructură critică și altele", a declarat M. Carpenter, care anterior a lucrat în cadrul Pentagonului ca responsabil pe zona Rusia. „Această pandemie este, în esență, un joc de război al rezistenței țărilor, modul în care funcționează comanda și controlul, cum reacționează rapid guvernele", a mai precizat acesta.

Raportul neclasificat al DHS precizează că, din ianuarie, Rusia a desfășurat o campanie de dezinformare legată de epidemia de coronavirus. De asemenea, DHS se așteaptă ca Rusia să folosească actuala criză ca o modalitate de a-și îmbunătăți viitoarele operațiuni de intelligence.

,,Ne așteptăm ca Kremlinul să analizeze reacția publicului american la dezinformare și să își ajusteze tehnicile pentru a maximiza impactul atât în timpul situației actuale COVID-19, cât și în viitor, pe plan intern, cum ar fi interferențele electorale în cadrul alegerilor din 2020 din Rusia ", se menţionează în raport.

Daniel Hoffman, fost ofițer de informații al CIA, a declarat că Rusia își folosește propaganda pentru a trimite guvernului Statelor Unite un mesaj nu atât de codat.

,,Rușii sunt conștienți de faptul că știm care sunt vulnerabilitățile noastre", a precizat el. „Ne amenință implicit, Kremlinul vrea să știm că și ei cunosc vulnerabilitățile noastre".

O altă țintă a propagandei Kremlinului sunt rușii, potrivit lui Bret Schafer, un specialist în combaterea dezinformării din cadrul Fondului Marshall German din Statele Unite.

În timpul alegerilor prezidențiale din 2016, campania dirijată de Kremlin a răspândit frecvent teorii ale conspirației. Acum, „în schimb, încadrarea narativă promovată de stat prin canalele de răspândire a fost înfățișarea răspunsului guvernului rus la criză ca fiind unul competent, în timp ce reacțiile UE și SUA sunt promovate ca întârziate", a spus acesta pentru Yahoo News.

De asemenea, Nina Jankowicz, expert şi cercetător în cadrul Centrului Internațional de Cercetări Woodrow Wilson din Washington D.C., a fost de acord că accentul operațiilor de intelligence rusești pare să fie acum pus pe audiența internă. Scopul este să le arate rușilor ce realizează Putin comparativ cu alte state.

,,Sunt sigură că urmăresc diferite părți ale lanțului nostru de aprovizionare '', a mai precizat Nina Jankowicz.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Discurs de dictator: Biden “vorbește prostii”, Rusia nu doar că nu va ataca niciun stat NATO, dar vrea dezvoltarea relațiilor cu acestea
Alegerile anticipate din Serbia au intrat în vizorul Moscovei. Vectorii de influență lucrează peste program
Putin a susținut prima conferință anuală de presă de la începutul invaziei din Ucraina: ”Va fi pace când ne vom atinge obiectivele”
Ofensiva rusă a intrat în cea mai periculoasă etapă și trece la „desant” propagandistic: ”SUA acceptă ca Ucraina să rămână în granițele Liovului”
”Războiul a șters 15 ani de modernizare a Armatei”. Pierderile Rusiei în Ucraina sunt uluitoare, dar Kremlinul știe să ascundă problemele sub preș
Granițele Rusiei nu se termină nicăieri. Kremlinul a venit cu un mesaj provocator, chiar lângă granița cu Estonia
Putin îi ia în vizor pe baltici, din cauza minorității ruse. Dacă Letonia „îi tratează pe rușii locali ca pe niște porci”, se va confrunta cu același „porc”
Kremlinul le pregătește un ”Acord de loialitate” străinilor care doresc să intre în Rusia
Modelul ”agenților străini” îi face cu ochiul lui Orban: Fidesz depune un proiect de lege privind „protecția suveranității naționale”
Moscova interzice accesul în țară pentru 11 deputați PAS. Chișinăul: Menținem poziția împotriva dezinformării / Maia Sandu ajunge în Ucraina
Rușii anunță că un pilot ucrainean a „defectat” și a aterizat în Rusia cu un Su-27 după un scenariu cusut cu ață albă. Ucraina neagă denunțând o „operațiune psihologică” rusă
Zelenski: Kremlinul plănuiește o campanie de destabilizare a Ucrainei. Există riscul declanşării unei lovituri de stat
„Scandalul” manualelor și „limba moldovenească”, explicat logic de Ucraina. România poate sta liniștită: Limba română e recunoscută
Cine mișcă-n front, merge la închisoare. Cel mai recent exemplu arată de ce Putin are zero opoziție: 7 ani de carceră pentru câteva hârtii anti-război
Panică, discreditare şi tentative de asasinat. Rusia a lansat un nou atac informațional asupra Ucrainei, numit Maidan-3
Presa rusă de stat în degringoladă. După ce agențiile de presă au anunțat “o regrupare” a trupelor ruse “în poziții mai avantajoase” mai la est de Nipru, știrile au fost retrase
Purtătorul de cuvânt al MAE i-a răspuns Mariei Zaharova: Pentru cei care refuză să accepte realitatea, limba moldovenească nu există. Există dovezi istorice
Serviciul de informații al apărării din Ucraina: Știri false despre moartea lui Putin, menite să testeze reacția rușilor
Foreign Policy: România, câmp de luptă pentru propaganda rusă. Degeaba avem Patriot și Himars. Dacă pică în mâinile Kremlinului, s-a terminat
Hamas s-a infiltrat duminică până la un punct de control israelian. Israelul extinde operațiunile în Gaza, dar pare că a pierdut prima rundă în războiul informațional
UE pregătește noi sancțiuni pentru Rusia, în timp ce serviciile de informații ale SUA avertizează 100 de țări despre amestecul Rusiei în procesele electorale ale acestora
Rusia se laudă că folosește aruncătoare de flăcări TOS-2 Solntsepek pe care prizonierii ucraineni le consideră printre „armele teribile ruse”
Responsabil de crime de război abominabile în Ucraina, Putin se declară un „om al păcii” și avertizează Israelul înainte de invadarea Gazei
Zelenski: Vor fi pași comuni cu România pentru apărarea antiaeriană a porturilor de la Dunăre / Cele două țări au convenit un Parteneriat Strategic (Iohannis)
Medvedev trasează direcția propagandei ruse: Israelul a fost atacat cu arme NATO ajunse în Gaza din Ucraina
Rusia folosește cu succes termenul de "agent străin" pentru a manipula opinia publică - agenția britanică de informații
Șefa Agenției federale ruse pentru problemele tineretului a anunțat transformarea totală a tinerilor ruși în patrioți
Presa rusă de propagandă publică o înregistrare video în care apare din nou ''în viaţă'' comandantul Flotei ruse din Marea Neagră

Ştiri Recomandate

”Slăbirea adversarilor” și ”Campanie ofensivă de informare”. Documentul secret al Moscovei de politică externă recunoaște: Viitorul lumii depinde de rezultatul războiului din Ucraina
Deși Argentina a luat fața Kievului când a cumpărat 24 de F-16 din Danemarca, F-urile rămân ”în familie”: Statul sud-american vrea statutul de „partener global” al NATO
Israelul a lansat un atac limitat asupra unor obiective militare din Iran, dar nu nucleare. Iranienii spun că nu există pagube
O nouă ”defecțiune tehnică”, marca Rusia: Bombardierul Tu-22M3 a fost lovit de ucraineni cu sistemul S-200 (Armata ucraineană)
Polonia vrea și ea sub Iron Dome-ul european. Varșovia s-ar putea alătura European Sky Shield Initiative (ESSI)
Greșeală neforțată? Un bombardier Tu-22M3 se prăbușește spectaculos în Rusia (Video). Avionul a căzut după o misiune de luptă
Germania va trimite Ucrainei un nou sistem de rachete IRIS-T. Vicecancelarul german Robert Habeck promite continuarea sprijinului acordat ucrainenilor
O dronă de cercetare MQ-4C Triton a SUA monitorizează în Mediterană mișcările Rusiei și transportul de armament în Libia
După ce a vândut avioanele F-16 către România, Portugalia confirmă achiziția de avioane de luptă F-35 Lightning II
Serbia i-a reținut pe directorul adjunct al Poliției din Kosovo și pe alți patru ofițeri de poliție
Germania arestează doi cetățeni cu dublă cetățenie pentru legături cu serviciile ruse de informaţii: Principala ţintă, o bază militară cu tancuri Abrams pentru ucraineni
SUA au dislocat în România un sistem M-LIDS, cel mai nou sistem anti-dronă al Armatei americane. Trageri reale cu efectuate la Capu Midia
De ce sunt tinerii atât de vulnerabili la campaniile de propagandă rusă. Daniela Munteanu (E-ARC): Nu există un glonț de argint în stoparea dezinformării
Israelul duce F-35 la un alt nivel. Zilnic sunt în aer între 35 și 39 de avioane F-35I iar numărul orelor de zbor a crescut cu 565%
U.S. Air Force nu va cumpăra mai mult de 100 de bombardiere B-21 Raider: S-ar putea să inventeze ceva mai bun până când toate aceste avioane vor fi construite.
Un nou episod din „drone la Mihail Kogălniceanu”: Baza 57 confirmă că un UAV s-a apropiat aseară la doar 4 km de turnul de control
O veste bună pentru Ucraina: Ajutorul poate fi deblocat. S-a ajuns la un acord și un compromis. Armament livrat ca în al Doilea Război Mondial, pe sistemul „Lend-lease”
Zelenski, apel către oficialii europeni: Sistemele europene de apărare aeriană trebuie să protejeze Europa direct de pe teritoriul Ucrainei
Cum acționează Rusia împotriva intereselor României, fără a interveni militar. Sergiu Mitrescu (NSC): Rusia percepe Marea Neagră ca un laborator pentru acțiuni maligne
Rușii pleacă din Nagorno-Karabah după ce au reușit cu „succes” să „mențină pacea”. Retragerea, o mișcare pentru a nu angaja Rusia într-un conflict în regiune
MApN, cu motoarele turate la maximum pentru combaterea propagandei ruse. Temele preferate: Militari români în Ucraina și armament românesc în Moldova
Industria de apărare din România face primii pași pentru a se implica în posibila achiziție de blindate turcești Cobra II 4x4 pentru Armată
Ucraina a efectuat unul dintre cele mai reușite atacuri cu rachete împotriva Rusiei (Foto/Video): Au fost distruse mai multe sisteme de rachete S-300 şi S-400
Noi sancțiuni privind Iranul, au convenit liderii UE. Sunt vizate companiile care produc rachete și drone militare iraniene
Germania inițiază un nou program de ajutorare destinat Ucrainei: Se face apel la aliații din UE și NATO pentru accesul la mai multe sisteme de apărare aeriană
Studiul „Bătălia pentru Marea Neagră nu s-a încheiat”, prezentat în SUA. NSC: E necesară o strategie americană pe termen lung la Marea Neagră
Federația Rusă are în vizor și România. Cum reușește Bucureștiul să ofere pe tavă Moscovei un avantaj istoric
Armata ucraineană a trecut de la drone la baloane: În Rusia au fost identificate mai multe baloane meteorologice ucrainene, adaptate pentru misiuni de cercetare și atac
Serviciile ucrainene de informaţii confirmă că au efectuat un atac asupra unei uzine unde Rusia îşi produce bombardierele Tu-22M
Europa se pregătește deja pentru ce se va întâmpla dacă Ucraina va pierde: ''Noua Rusie'' își intensifică deja operațiunile în zonele gri ale Europei de Est
După ce a rămas fără “obiectul muncii”, Rusia a început retragerea contingentului de menținere a păcii din Nagorno-Karabah
Europa are 100 de baterii Patriot și nu poate furniza șapte dintre acestea Ucrainei? Acest argument nu convinge pe nimeni, spune Borrell
pixel