Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
SUA ajută Republica Moldova să-şi modernizeze apărarea. Americanii au livrat echipamente militare în valoare de 5 milioane de dolari
Reprezentanții Ministerului Apărării din Republica Moldova au emis un comunicat prin care anunță că Armata Naţională a primit ieri un lot de echipament militar din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii (SUA) în valoare de cinci milioane de dolari, în scopul realizării Planului de dezvoltare și transformare a Armatei Naționale conform prevederilor Strategiei Naționale de Apărare și Pachetului Iniţiativei de Consolidare a Capacităţii de Apărare a Republicii Moldova (DCBI).
de  S.I. Catalin

Potrivit ministrului moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi, acțiunea reprezintă o continuate a reformelor sistemice inițiate de Ministerul Apărării al R. Moldova în anul 2018 în contextul realizării obiectivului de reformare și modernizare a sectorului de apărare și securitate din Programul de activitate a Guvernului Republicii Moldova în sprijinul eforturilor de dezvoltare a capabilităților militare și creștere a capacității operaționale a Armatei Naționale.

Livrarea lotului de echipament a fost posibilă datorită bunei cooperări dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii stabilită de-a lungul anilor. Pe această cale, vreau să le mulțumesc partenerilor noștri pentru receptivitatea și suportul permanent acordat la asigurarea logistică, instruirea și pregătirea militarilor moldoveni, în special în cadrul exercițiilor pentru misiunile internaționale de menținere a păcii”, a declarat Anatolie Nosatîi, potrivit Ziarul de Garda.md.

Într-o postare pe Facebook a Ambasadei SUA la Chişinău este menționat că echipamentul militar care a ajuns la Chișinău face parte din partneriatul strategic de 30 de ani.

„Astăzi, am livrat echipamente militare americane care vor ajuta Republica Moldova să facă doar asta. Guvernul de la Chişinău  a contribuit cu 1 milion de dolari la această achiziţie de 5 milioane de USD, pentru a continua transformarea Armatei Naţionale într-o forţă care contribuie la apărarea naţională, oferă sprijin crucial autorităţilor civile şi contribuie la operaţiunile internaţionale de menţinere a păcii.Statele Unite ale Americii ajută, de asemenea, guvernul Republicii Moldova cu pregătiri logistice şi strategii de comunicare pentru a putea reacţiona rapid în cazul unui dezastru natural. Un al doilea transport este programat să ajungă în viitorul apropiat”, se arată în postarea Ambasadei SUA, potrivit TVR Moldova.

Lotul de echipament militar va fi livrat în câteva tranșe până la finele anului curent, fiind distribuit în unitățile Armatei Naționale. Acesta este destinat sporirii capacității și interoperabilității pentru participarea la operațiuni internaționale de menținere a păcii.

Colaborarea moldo-americană în domeniul apărării se desfăşoară în baza Memorandumului „Cu privire la colaborarea în domeniul militar dintre Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii”, semnat la 4 decembrie 1995.

Ştiri Recomandate