Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
SUA au distrus zeci de avioane, blindate MRAP, Humvee și un sistem de apărare aeriană, înainte de părăsirea Kabulului
Armata americană a făcut inutilizabile avioane, vehicule blindate şi un sistem de apărare antirachetă înainte de a părăsi aeroportul din Kabul în cursul nopţii de luni spre marţi, a indicat un înalt responsabil militar american, generalul Kenneth McKenzie, potrivit Agerpres, care citează AFP. Publicația FightGlobal precizează că e vorba de vehicule MRAP și Humvee.
de  Tudor Curtifan
Vehicule americane MRAP, în timpul unei misiuni în Afganistan. Sursă foto: US Army

Şeful comandamentului central al armatei americane, generalul Kenneth McKenzie, a declarat presei că soldaţii americani au "demilitarizat", adică au scos din uz, 73 de avioane înainte de a încheia podul aerian de două săptămâni pentru a evacua civilii fugind din calea regimului taliban.

"Aceste aparate nu vor mai zbura niciodată", a spus el. "Nu vor putea fi folosite de nimeni", a subliniat generalul McKenzie.

"Majoritatea oricum erau deja în scoase din uz", a adăugat el. "Dar este sigur că nu vor mai putea zbura niciodată", a continuat responsabilul american.

Pentagonul, care a desfăşurat 6.000 de soldaţi pentru a ocupa, securiza şi a face să funcţioneze aeroportul din Kabul începând cu 14 august, a mai lăsat la faţa locului 70 de vehicule blindate MRAP ( Mine-Resistant Ambush Protected) - la un cost de aproximativ 1 milion de dolari fiecare- şi 27 de autovehicule uşoare Humvee. Toate au fost scoase din uz.

Autovehiculele "nu vor fi niciodată folosite de nimeni", a dat asigurări generalul McKenzie.

 

Sistemul antirachetă C-RAM a funcționat până în ultimul momentDe asemenea, armata americană a lăsat pe teren sistemul său de apărare antirachetă C-RAM care a oprit luni cinci tiruri de rachete ale grupării Stat Islamic împotriva aeroportului.

"Am ales să lăsăm aceste sisteme în funcţiune până în ultimul minut", chiar înainte de decolarea ultimului avion, a indicat generalul McKenzie.

"Este o procedură complexă şi îndelungată de a demonta aceste sisteme", a explicat el. "Aşa că le demilitarizăm astfel încât să nu mai fie folosite niciodată", a ţinut să adauge responsabilul american. 

Ştiri Recomandate