Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
SUA s-au declarat „foarte îngrijorate” după demonstrația de forță militară a Chinei în spațiul aerian al Taiwanului
04 oct, 09:25
SUA s-au declarat duminică "foarte îngrijorate" în legătură cu "provocările militare" ale Chinei lângă Taiwan, considerate "destabilizatoare" pentru "pacea şi stabilitatea regionale", potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat american, informează Agerpres, care citează AFP.
de  Tudor Curtifan
Aterizarea unui J-15 pe portavionul Liaoning. Sursă foto: Ministerul Apărării chinez

"Îi cerem Beijingului să înceteze presiunile militare, diplomatice şi economice, şi coerciţia sa împotriva Taiwanului", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane Ned Price, reafirmând "angajamentul indefectibil" al SUA pentru Taiwan.

Taiwanul a denunţat sâmbătă cea mai vastă incursiune de avioane militare chineze în zona de identificare a apărării aeriene a insulei.

Beijigul a trimis iniţial, vineri, de ziua aniversării Chinei comuniste, 38 de avioane militare chineze, printre care un bombardier H-6 cu capacitate nucleară, stabilind astfel un nou record. Însă acest record a fost depăşit sâmbătă, cu 39 de incursiuni în zona taiwaneză, potrivit Ministerului Apărării.

Potrivit lui Ned Price, aceste mişcări ale Chinei "cresc riscul de erori de judecată" în strâmtoarea ce separă China continentală de insula Taiwan.

Aceste demonstraţii de forţă din partea Chinei intervin la câteva zile după ce Beijingul i-a reproşat Regatului Unit că a trimis o navă de război în strâmtoarea Taiwanului, pentru prima dată după 2008.

Taiwanul are un guvern independent din 1949, dar China consideră că insula democratică autonomă face parte din teritoriul său. Cei 23 de milioane de locuitori ai insulei trăiesc sub ameninţarea constantă a unei invazii din partea Chinei.

Ştiri Recomandate