Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Sursă diplomatico-militară rusă: Turcia a primit peste 120 de rachete pentru sistemele S-400
Rusia a livrat Turciei peste 120 de rachete ghidate antiaeriene, împreună cu dou ă baterii de sisteme de apărare aeriene S-400 ''Triumph'', a anunţat luni, 20 ianuarie, o sursă diplomatico-militară ciată de TASS.
de  S.I. Catalin
sisteme ruseşti de apărare antiaeriană S-400

,,Turcia a primit două baterii de rachete de tip S-400, peste 120 de rachete antiaeriene, echipamente auxiliare, piese de schimb și alte instrumente", a declarat sursa citată.

Surse din cadrul RosOboronExport, intreprinderea rusă de stat pentru exportul de arme, nu au dorit să comenteze informaţia apărută in presă.

Potrivit sursei citate de TASS, actul de predare-primire a setului a fost semnat de reprezentanţii turci şi ruşi la începutul lunii decembrie a anului 2019 la Ankara.

Moscova și Ankara au semnat un acord de împrumut pentru livrarea sistemului S-400 în decembrie 2017

Furnizarea de sisteme de rachete ruseşti S-400 către Turcia a început în iulie 2019 și a complicat relațiile dintre Ankara și Washington. Statele Unite sunt foarte critice cu privire la decizia Turciei de a achiziționa sisteme S-400 rusești. Senatul american a cerut președintelui Donald Trump să impună sancțiuni Turciei, deoarece consideră un astfel de parteneriat cu Rusia periculos, dăunător Turciei și NATO.

Washingtonul i-a transmis Turciei că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu NATO şi că reprezintă o ameninţare pentru secretele tehnologice ale avionului F-35, avertizând Ankara că va suporta sancţiuni dacă nu renunţă la sistemele de fabricaţie rusească.

Washingtonul a solicitat guvernului de la Ankara să renunțe complet la sistemul de rachete rusesc, amenințând cu impunerea de sancțiuni

În pofida avertismentelor și a amenințărilor cu impunerea de sancțiuni transmise de Washington, Turcia a primit primul lot de echipamente în iulie. Autoritățile americane au răspuns în consecință, înlăturând Turcia din cadrul programului F-35, în care aceasta avea rol de producător și cumpărător.

Ştiri Recomandate