Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Mariusz Blaszczak: Armata poloneză va începe să folosească tancuri Abrams începand de anul viitor
Armata poloneză ar urma să folosească primul dintre noile sale tancuri americane Abrams – recentul M1A2 SEPv3 care este echipat cu sistemul activ de protecţie Trophy – începând de anul viitor", a declarat Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al Apărării, după ce s-a întâlnit miercuri la Washington cu secretarul american al apărării Lloyd Austin.
de  Cristian Soare

Amintim că, la târgul internațional de tehnică militară MSPO 2021, organizat anul în Polonia, armata SUA a prezentat anul acesta, printre altele, cea mai nouă versiunea a tancului Abrams – recentul M1A2 SEPv3 care este echipat cu sistemul activ de protecţie Trophy - pe care Ministerul polonez al Apărării a decis să o achiziţioneze deja.

La mijlocul lunii iulie Ministerul polonez al Apărării a precizat în mod oficial că Polonia va achiziţiona, ca parte a programului militar de înzestrare Wilk, 250 de tancuri americane Abrams, în contextul în care ţara încearcă să-şi consolideze apărarea.

 

Polonia va dispune de cea mai modernă versiune a tancului Abrams

 

Varșovia optează pentru cea mai modernă variantă a tancului american M1A2 SEPv3, dotată cu celebrul sistem de protecție Trophy. 

Sistemul activ de protecţie Trophy detectează focul inamic, calculează unghiul şi timpul de impact şi lansează o ploaie de alice asupra proiectilului. Raza de acţiune este mică pentru a nu pune în pericol infanteria, iar sistemul este eficient împotriva rachetelor anti-tanc, a RPG-urilor şi a altor proiectile similare.

În prezent polonezii dețin trei modele de tancuri principale de luptă. Aproximativ 250 de tancuri germane Leopard 2 - care sunt și cele mai moderne aflate în dotarea lor - dar și aproximativ 350 de tancuri vechi T-72 din perioada sovietică și aproximativ 230 de PT-91, o versiune locală a tancurilor T-72.

Programul pentru achiziționarea tancurilor Ambrams, împreună cu un pachet de mentenanţa și instruire, se ridică la 5,1 miliarde EUR, potrivit Polandin.com.

"Am discutat despre cooperare, întărirea relațiilor de apărare polono-americane și echiparea armatei poloneze cu echipamente de ultimă generație", a spus ministrul polonez al Apărării la întâlnit cu secretarul american al apărării Lloyd Austin.

Mariusz Blaszczak a precizat că secretarul american al Apărării va face o vizită oficială în Polonia, la sfârșitul lunii octombrie,  pentru a clarifica toate detaliile achiziției tancurilor Abrams de către Varşovia 

„Totul indică faptul că primele tancuri Abrams vor fi utilizate de armata poloneză anul viitor”, a spus Blaszczak.
Blaszczak a ţinut să precizeze că Polonia aloca sume mari de bani domeniului apărării, deoarece „este o condiție esenţială pentru dezvoltarea și securitatea Poloniei”, ci și pentru vecinii săi.

Ştiri Recomandate