Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Trump, discuție cu Erdogan după ce Turcia a continuat operațiunea împotriva kurzilor
19 oct 2019 / 09:45
Preşedintele american Donald Trump a afirmat vineri că omologul său turc Recep Tayyip Erdogan l-a asigurat că este hotărât ca armistiţiul în Siria anunţat joi să fie aplicat, informează AFP şi Reuters.
de  Darius Muresan

Bombardamentele forţelor Ankarei au ucis vineri 14 civili în nordul Siriei, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), în timp ce Turcia a acceptat să-şi suspende timp de cinci zile ofensiva, solicitând o retragere a forţelor kurde de la frontiera sa pentru a pune capăt acesteia definitiv.

"Tocmai am vorbit cu preşedintele Erdogan (...) El mi-a spus ca au existat tiruri minore ale unor lunetişti şi de mortiere care au fost suprimate rapid. El vrea într-adevăr ca încetarea focului sau armistiţiul să funcţioneze", scrie într-un tweet Donald Trump.

"Kurzii doresc de asemenea aceasta", a adăugat el. "Există bunăvoinţă de ambele părţi şi într-adevăr şanse bune ca aceasta să funcţioneze', a apreciat Trump.

"SUA au securizat petrolul", a declarat liderul american, făcând aluzie aparent la zăcămintele de petrol situate în estul Siriei şi controlate de SDF.

În acelaşi timp, preşedintele SUA a afirmat că "unele" ţări europene sunt de acum pregătite să repatrieze jihadişti deţinuţi în Siria. "Este o veste buna (...) Mare progres în curs de desfăşurare !!!!', a conchis el, potrivit Agerpres.

Joi a fost anunţată o pauză de cinci zile în ofensiva turcă pentru a da miliţiilor din Forţele Democratice Siriene (SDF) conduse de kurzii aliaţi ai SUA şi trupelor americane să se retragă dintr-o zonă controlată de forţele turce, potrivit Reuters.

Ştiri Recomandate