Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Turcia și Pakistanul au semnat un acord pentru sprijin în problema Kașmir
13 ian, 16:01
Pakistanul și Turcia au convenit miercuri să urmeze o strategie comună pentru soluționarea problemelor comune la nivel internațional, potrivit Ministerului de Externe al Pakistanului.
de  Eduard Pascu
Ministrul de Externe al Pakistanului, Shah Mahmood Qureshi și omologul său turc, Mevlut Cavusoglu. Sursa: Twitter

Acordul a fost semnat în timpul unei întâlniri, la Islamabad, între ministrul de externe al Pakistanului, Shah Mahmood Qureshi, și omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, transmite Anadolu.

Cavusoglu a sosit în vizita sa oficială de trei zile în Pakistan marți seară pentru a participa la o întâlnire trilaterală cu omologii săi pakistanezi și azeri.

Diplomații și-au exprimat satisfacția față de relațiile bilaterale actuale dintre Islamabad și Ankara și au subliniat necesitatea implementării unui cadru economic strategic între Pakistan-Turcia cât mai curând posibil, potrivit unei declarații a Ministerului de Externe.

Qureshi i-a relatat omologului său turc despre încălcările drepturilor omului comise de forțele indiene în "teritoriile ocupate ilegal Jammu și Kashmir” și a mulțumit Ankarei pentru sprijinul său neclintit acordat Pakistanului în disputa din Kașmir.

Cei doi miniștri de externe au convenit să adopte o strategie comună pe probleme de interes reciproc la nivel internațional și să depună eforturi comune pentru a consolida în continuare cooperarea bilaterală.

Jammu și Kașmir sunt deținute în parte de India și Pakistan și revendicate în totalitate de ambele. O mică suprafață din Kașmir este, de asemenea, deținută de China.

De când au fost împărțite în 1947, cele două țări au purtat trei războaie - în 1948, 1965 și 1971 - inclusiv două în regiunea Kașmir. Unele grupuri din Jammu și Kașmir au luptat împotriva guvernării indiene pentru a obține independența sau unirea cu Pakistanul vecin.

În august 2019, guvernul indian a revocat statutul special al Kașmirului, punând capăt autonomiei văii Himalaya. De asemenea, a fost împărțit în două teritorii administrate federal.

În același timp, a blocat regiunea, a reținut mii de oameni, a impus restricții de circulație și a comunicațiilor.

 

Citește și: Trei tineri au fost uciși de forțele indiene din Kașmir

Ştiri Recomandate