Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ucraina ar putea primi rachete Brimstone din Marea Britanie pentru echiparea navelor și avioanele de luptă
Autoritățile britanice au în vedere să livreze Ucrainei rachete Brimstone, destinate contracarării ambarcațiunilor de luptă rapide.
de  Gheorghiță Orjanu
Rachetă Brimstone, sursă foto: MBDA

Potrivit The Times, guvernul britanic intenționează să ofere Ucrainei arme letale, printre care sisteme de rachete Brimstone destinate echipării navelor, precum și „rachete pentru avioane”.

Referitor la ultimele, publicația britanică precizează că Londra discută cu Kievul posibilitatea instalării pe aeronavele de luptă ucrainene tot a tipului de rachetă Brimstone, în valoare de aproximativ 100 de mii de lire sterline (138 de mii de dolari), în varianta aer-suprafață.

Acesta ar trebui să fie răspunsul Londrei la o posibilă escaladare din partea Moscovei. Există riscul ca Rusia să folosească actuala criză energetică pentru alte acțiuni agresive față de Kiev, apreciază The Times.

 

Rachete Brimstone pentru navele Ucrainei

 

Rachetele Brimstone desfășurate pe ambarcațiunile Marinei ucrainene, le-ar permite să atace navele de mare viteză la distanțe mai mari de 10 km. Acestea au un sistem de ghidare activ prin radar, cu posibilitatea de a-l completa cu un sistem laser semiactiv, care să permită lansarea rachetelor în salvă, astfel încât să fie angajate mai multe ținte într-un timp scurt.

Rachetele sunt dezvoltate de MBDA UK, au viteza supersonică și pot fi lansate de pe platforme aeriene, de suprafață și subacvatice. Forțele Navale ucrainene și-ar crește semnificativ capacitatea de luptă, dacă achiziționează acest tip de armă din Marea Britanie.

Ucrainenii își întăresc deja capabilitățile de apărare împotriva atacurilor cu nave rapide prin importul vedetelor Island și Mark VI din SUA, dotarea cu vedete autohtone de tip Ghiurza, precum și achiziția de nave de patrulare dezvoltate de șantierul naval britanic Babcock.

Rachetele Brimstone, însă, ar fi primele arme de acest gen, care ar urma să fie furnizate Ucrainei de către un stat occidental. Navele importate din SUA sunt înarmate, dar cel mult cu tunuri rapide, în timp ce alte tipuri de arme letale (rachete antitanc Javelin, lansatoare de grenade PSRL-7, puști cu lunetă de calibru mare) sunt destinate întrebuințării de către infanterie.

Dacă această tranzacție va fi finalizată, ar fi un pas destul de important pentru sprijinirea Ucrainei împotriva acțiunilor agresive ale Rusiei. Simpla informare despre posibilitatea de a vinde astfel de arme avansate poate fi însă o încercare a Londrei de a-și demonstra hotărârea față de Moscova, apreciază publicația poloneză Defense 24.

Ştiri Recomandate