Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
UE prelungeşte cu un an sancţiunile împotriva Belarusului, inclusiv embargoul asupra armelor
17 feb, 16:54
Miniştrii de externe din UE au decis luni să prelungească pentru un an sancţiunile împotriva Belarusului, inclusiv un embargou asupra armelor, se arată într-un comunicat citat de AFP.
de  Eduard Pascu
Președintele din Belarus, Aleksandr Lukașenko a declarat că țara sa nu este amenințată că cineva o va „încorpora” în ceva sau o va „împărți”.

În afară de embargou, aceste sancţiuni vizează de asemenea patru personalităţi din fosta republică a URSS, care au interdicţia de a călători în UE, iar activele lor din blocul comunitar au fost îngheţate. Aceste patru persoane sunt acuzate de "dispariţia inexplicabilă a doi opozanţi politici, a unui om de afaceri şi a unui jurnalist, în 1999 şi în 2000", se arată în comunicat, transmite Agerpres.

În privinţa embargoului asupra armelor, a fost prelungită totuşi o derogare "pentru a permite exportarea de echipamente de biatlon".

Sancţiunile împotriva Belarusului au fost adoptate pentru prima dată în 2004. UE a adoptat măsuri suplimentare în 2011, pentru a sancţiona încălcările drepturilor omului şi represiunea împotriva societăţii civile şi a opoziţiei democratice, reaminteşte comunicatul.

În februarie 2016, în urma unei serii de semne de deschidere din partea regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994, Consiliul European a ridicat totuşi măsurile care vizau 170 de persoane şi trei companii, menţinând în acelaşi timp embargoul asupra armelor şi sancţiunile impuse celor patru persoane.

Ştiri Recomandate