Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un tribunal olandez a decis că aurul scitic din Crimeea aparține Ucrainei. Zelenski consideră că este un prim pas spre reintegrarea întregii peninsule
Pe 26 octombrie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a exprimat în mod public mulțumirea față de decizia instanței olandeze potrivit căreia o colecție de piese din aur scitic, aflată în evidența a patru muzee din Crimeea, trebuie să revină Ucrainei.
de  Cătălin Costea
Tezaurul scitic din Crimeea, sursă foto: PolishNews.co.uk

Exponatele, aparținând muzeelor din Crimeea, au fost aduse în Olanda în 2014, pentru a fi prezentate în cadrul unei expoziți de profili, și au rămas acolo după anexarea Crimeei de către Rusia.

Un tribunal din Amsterdam a decis, pe 26 octombrie, că aurul scitic este „parte a moștenirii culturale a Ucrainei” și, prin urmare, trebuie transferat la Kiev.

Zelenski a mulțumit instanței din Amsterdam pentru această decizie, precum și angajaților ministerelor ucrainene implicate în recuperarea pieselor istorice.

„Întotdeauna ne luăm înapoi ce este al nostru. Mai întâi, vom aduce înapoi aurul scitic, apoi Crimeea”, a scris Zelenski în mesajele publicate pe rețelele de socializare.

De cealaltă parte, liderul crimeean Serghei Aksenov și-a exprimat indignarea față de decizia instanței din Amsterdam, pe care o consideră „scandaloasă, nedreaptă și ilegală, deși așteptată, având în vedere părtinirea instanțelor europene și atitudinea lor ostilă față de Rusia și Crimeea”.

Aksenov a subliniat că piesele de aur “au fost găsite în ținutul Crimeei, unde au stat sute de ani, și fac parte din moștenirea istorică a peninsulei”.

CITEȘTE ȘI: Pe urmele aurului românesc: Tezaurul României, o operațiune militară. Arhivele ruse dezvăluie destinul aurului evacuat la Moscova în 1916

 

Ştiri Recomandate