Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Unități ucrainene de artilerie au desfășurat un exercițiu în apropierea graniței cu Crimeea
În proximitatea frontierei cu Crimeea, unitățile de artilerie reactivă aflate în subordinea Comandamentului Forțelor Întrunite ucrainene au executat un antrenament de desfășurare în poziții de tragere, a precizat, pe 14 mai, serviciul de relații publice al Forțelor Armate.
de  Gheorghiță Orjanu

Potrivit comandantului Forțelor Întrunite, general-locotenent Serghei Naiev, exercițiile sunt planificate și se desfășoară în condiții cât mai apropiate de condițiile de luptă.

"În câteva minute, sistemele puternice [de lansare în salve a proiectilelor] și de înaltă precizie au fost trecute în poziție de luptă", a precizat Naiev. „Aruncătoarele de proiectile reactive de tipul Uragan au părăsit rapid raionul de concentrare, au mărșăluit și s-au desfășurat în poziții de tragere, de unde au vizat ținte ale unui inamic convențional”.

În timpul antrenamentului, militarii au exersat distrugerea unităților de debarcare navală, blindatelor și punctelor de comandă ale unui inamicul convențional.

În plus, unitățile au desfășurat exerciții de blocare de la distanță a accesului adversarului în zonele probabile de atac.

„Barajele de mine sunt utilizate în aproape toate tipurile de operații de luptă. În primul rând, nu permit inamicului să ajungă la destinație. În al doilea rând, blochează accesul acestuia pe flancuri interzicând învăluirile. Împiedică de asemenea debarcările desantului maritim sau aerian", a explicat generalul-locotenent Serghei Naiev. Principalul avantaj al metodei de minare de la distanță este viteza de instalare a barajului de mine. În câteva minute, sistemele de rachete cu lansare multiplă (Multiple Launch Rocket System – MLRS) „plantează” un câmp de mine de o suprafață mare, fapt ce determină încetinirea bruscă a ritmul ofensivei inamice.

Concluzionând rezultatele activității de pregătire, Naiev a precizat că respectivele unități se află permanent în stare de alertă, în zonele de concentrare, iar în caz de agravare a situației, sunt pregătite să se deplaseze într-o anumită zonă, din care să răspundă în mod adecvat la amenințarea militară.

Comentariul autorului: Complexul MLRS de tip BM-27 Uragan este de calibru 220 mm, are o bătaie maximă de 35 km și poate lansa 16 proiectile în maxim 20 de secunde. Fiecare rachetă poate dispersa 312 mine antipersonal, limitând sever mobilitatea adversarului. Această capabilitate a fost folosită deseori de sovietici în Afganistan.

BM-27 Uragan a fost conceput și dezvoltat în perioada războiului rece, de fosta URSS. În 2010, Ucraina a construit o versiune autohtonă denumită Bastion-03, care are o mobilitate mai mare datorită șasiului pe vehiculul indigen KrAZ-6322RA.

Ştiri Recomandate