Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Vești nu tocmai bune pentru viitorii clienți F-35. Pentru prima dată după mulți ani, prețurile avioanelor vor crește
Lockheed Martin a admis că pentru prima oară după mulți ani avioanele F-35 ar putea să se scumpească. Gigantul american a transmis că această scumpire a avioanelor va fi cauzată de inflație.
de  Tudor Curtifan
F-35, sursă foto: Lockheed Martin

Informația a fost confirmată de Kenneth Possenriede, directorul financiar al Lockheed Martin (CFO), în cadrul unei conferințe de presă, notează Fox News și Reuters.

Această modificare a prețurilor va afecta cel mai probabil viitorii clienți ai F-35, inclusiv Pentagonul. Nu se specifică nimic despre contractele deja semnate și aflate în derulare, precum de exemplul cel cu Polonia, însă această modificare ar afecta aproape sigur noile contracte.

Un al aspect important pe care l-a semnalat înaltul oficial al Lockheet Martin e că posibila scumpire a avioanelor, cauzată de inflație, va afecta doar modelul F-35A - varianta cea mai comună a aeronavelor de generația a V-a.

Prețul pentru F-35B și F-35C rămâne stabil, ba dimpotrivă, ar putea continua să scadă.

În orice caz, Kenneth Possenriede a precizat că dacă se va lua această măsură, creșterea prețurilor pentru F-35A va fi un „moderată”.

Totuși, e de așteptat ca decizia să stârnească noi valuri de nemulțumiri în Congresul american, programul fiind criticat de unii congresmeni din cauza prețului.

 

Cât costă azi un F-35A

 

2. O aeronavă... (f-35_47800600.jpg)

O aeronavă F-35, în timpul unui zbor demonstrativ în Elveția, în 2019. Sursă foto: Lockheed Martin

Sursa citată amintește că în 2007, primul avion F-35A a costat nu mai puțin de 221 de milioane de dolari, iar de atunci prețurile au scăzut vertiginos.

Conform datelor actualizate pentru anul fiscal 2021, prețul unui F-35A - varianta cea mai comună - se ridică azi la 79.2 milioane de dolari, și se dorea ca în 2022 să scadă sub 78 de milioane de dolari. Ca o paranteză, în 2020, prețul unui avion F-35 era de peste 82 de milioane de dolari.

În prezent, dacă decizia Consiliului Federal al Elveției va fi confirmată de Parlament iar Berna va achiziționa avioane F-35, numărul statelor care operează avioanele de generația a V-a americane va ajunge la 15.

CITEȘTE ȘI: Lockheed Martin pierde 225 de milioane de dolari din cauza dificultăților întâmpinate la un ”proiect secret”

 

Ştiri Recomandate